Antena Meniu Search
x

Video Traversăm cea mai călduroasă zi de 20 iunie din ultimii 65 de ani. Mâine, în Bucureşti vor fi temperaturi de peste 70 de grade Celsius la nivelul asfaltului

Suntem la mijlocul celei mai călduroase zile de până acum în acest an, iar aproape toată ţara este sub avertizare cod galben sau portocaliu de caniculă. Mai puţin şase judeţe din Moldova. Asta după ce ziua de ieri s-au înregistrat 53 de recorduri ale temperaturilor maxime pentru localităţi din sudul, centrul şi vestul ţării, inclusiv Capitala. A fost, de altfel, cea mai călduroasă zi de 19 iunie din ultimii 65 de ani. La fel şi astăzi. Iar ANM a emis pentru o prognoză specială pentru București. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 20.06.2024 , 13:21

Sunt deja peste 35 de grade Celsius în Capitală. Este solstiţiul de vară, care a venit anul acesta mai devreme, astfel că astăzi vom avea cea mai lungă zi din an, de peste 15 ore. Atmosfera va fi sufocantă chiar şi după ora 20.00. Este cod portocaliu de caniculă în Bucureşti. În plus, meteorologii au emis şi o prognoză specială care anunţă temperaturi extrem de ridicate, valabilă de astăzi de la ora 10 dimineaţa şi până mâine, la aceeaşi oră. 

Iunie 2024 ar putea fi cel mai călduros din istorie

Astăzi, temperatura maximă va urca până la 38 de grade Celsius la umbră, în Bucureşti, iar la soare vom resimţi aproximativ 45 de grade. De altfel, şi la noapte vom avea temperaturi tropicale, de 20...21 grade Celsius, iar zilele următoare vor fi extrem de toride.

Vezi și

Luna iunie 2024 ar putea să devină cea mai caldă din istorie.

Pe acelaşi subiect

Ora 13 || Temperaturi resimțite:

  • 41 grade București
  • 41 grade Buzău
  • 41 grade Giurgiu
  • 41 grade Grivița
  • 41 grade Titu
  • 41 grade Băilești
  • 40 grade Brăila
  • 40 grade Galați
  • 40 grade Călărași
  • 40 grade Fetești
  • 40 grade Oltenița
  • 40 grade Medgidia
  • 40 grade Cernavodă
  • 40 grade Ploiești
  • 40 grade Târgoviște
  • 40 grade Râmnicu Vâlcea
  • 40 grade Târgu Jiu
  • 40 grade Băile Herculane 
  • 40 grade Tulcea
  • 40 grade Videle

Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, sub cod portocaliu de caniculă

Administraţia Naţională de Meteorolgie a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă, valabilă joi. Astfel, valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și în sudul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 38 de grade Celsius, iar izolat se vor înregistra în jurul a 39 de grade Celsius, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Meteorologii se așteaptă la noi recorduri termice

De asemenea, tot joi este valabil şi un cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat. Valul de căldură va persista în Maramureș, Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei și local în Dobrogea, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și pe arii restrânse va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Căldură extremă şi vineri, 21 iunie

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 21 iunie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

Valul de căldură se va menține în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local se va apropia și va atinge pragul critic de 80 de unități.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 21 iunie

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat

Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Olteniei, în sud-vestul Munteniei, precum și în sudul Transilvaniei și al Crișanei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Potrivit ANM, în zilele viitoare valul de căldură se va extinde și intensifica.

Vreme caniculară în Bucureşti

ANM a emis o prognoză specială care vizează Capitala. Joi valul de căldură din Capitală va continua să se intensifice, astfel încât se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, vor fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 17...20 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Vineri, valul de căldură va persista, dar se va diminua ușor în intensitate. Vremea va fi caniculară în orele amiezii, când și indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, mai scăzută decât în intervalul anterior, va fi de 34...35 de grade, iar cea minimă de 17...19 grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Vremea » Traversăm cea mai călduroasă zi de 20 iunie din ultimii 65 de ani. Mâine, în Bucureşti vor fi temperaturi de peste 70 de grade Celsius la nivelul asfaltului