Meniu
Search
x

Video Vortex stratosferic în formare, la Polul Nord. Specialiştii avertizează că Europa va trece printr-o iarnă deosebit de rece

Specialiştii avertizează că un nou vortex stratosferic a apărut la Polul Nord și va continua să se intensifice până la iarnă. Fenomenul meteorologic va fi amplificat de o anomalie puternică a vânturilor estice care vin dinspre tropice, interacțiune ce are loc periodic, la intervale de câţiva ani, şi care a provocat în trecut ierni deosebit de friguroase în Europa şi SUA.

De Redactia Observator la 15.09.2021, 13:28
Vezi și

Un vortex polar este, în esenţă, asemănător cu un ciclon care se formează atunci când stratosfera de la Polul Nord începe să se răcească. Iar prin "stratosferă" înţelegem stratul aflat deasupra norilor şi mişcărilor înregistrate în interiorul păturii inferioare a atmosferei (troposferă), explică severe-weather.eu. Stratosfera este uscată, având o grosime de aproximativ 30 de kilometri, iar aici se află şi stratul de ozon. Şi, cu toate că distanţele pot părea foarte mari, vortexul polar stratosferic afectează condiţiile meteorologice de pe Pământ, în special în privinţa fenomenelor din emisfera nordică.

În fiecare an, când vine toamna, Polul Nord începe să se răcească treptat, în vreme ce regiunile sudice continuă să primească suficientă căldură de la Soare. Diferenţa de temperatură determină, la rândul său, o scădere a presiunii atmosferice în regiunile polare, ceea ce duce la formarea unui ciclon. Un proces similar se petrece şi în stratosferă, în cadrul unui sistem de amploare, ce se roteşte în sens invers acelor de ceasornic.

Vortexul Polar arată, într-adevăr, ca un ciclon foarte mare, acoperind Polul Nord până la latitudini medii. Este puternic prezent la toate nivelurile, de la sol în sus, dar în forme diferite. Iar anul acesta, temperaturile au început deja să scadă, fapt ce creează condiţii prielnice pentru formarea vortexului. Modelarea realizată de specialişti indică paşii următori, pe măsură ce temperatura şi presiunea atmosferică se modifică la Polul Nord. Potrivit calculelor realizate, către finalul lunii septembrie vortexul va căpăta dimensiuni considerabile, mai pronunţate decât în anii trecuţi. Iar în asociere cu o anomalie a vânturilor care bat dinspre tropice, numită oscilaţia cvasi-bienală, previziunile meteorologilor pentru iarna 2021-2022 sunt deosebit de friguroase în Europa şi SUA. Momentan, mişcările atmosferice sunt încă într-o fază de debut, iar evoluţia lor s-ar putea modifica faţă de previziunile specialiştilor citaţi. Fenomenul va fi urmărit în continuare, pentru a putea preîntâmpina, atât cât este posibil, situaţiile extreme.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Vortex stratosferic în formare, la Polul Nord. Specialiştii avertizează că Europa va trece printr-o iarnă deosebit de rece