Antena Meniu Search
x

Vremea 3 - 16 aprilie 2023. Cât durează episodul de frig și când se încălzește

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 3 - 16 aprilie. Specialiștii anunță semne de primăvară abia de săptămâna viitoare, cuu temperaturi în creștere după valul de aer polar.

de Redactia Observator

la 03.04.2023, 15:18

Vremea 3 - 16 aprilie 2023. Cât durează episodul de frig și când se încălzește - Observator

ANM a emis luni, 3 aprilie 2023, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. 

"Pe parcursul acestei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece pentru prima decadã a lunii aprilie. Această răcire este cauzată de un transport de aer polar, un vortex rece poziționat peste estul, centrul și sudul Europei. Cerul va avea înnorãri și vor fi ninsori abundente la munte, în Maramureş și Transilvania. În Moldova, Crişana şi Banat se vor semnala precipitaţii mixte, iar în rest local vor fi ploi şi izolat şi trecãtor lapoviţã sau ninsoare, mai ales în zonele submontane. Pe alocuri, în special în centru şi nord-vest, cantitãţile de apã vor fi mai însemnate. Vântul va sufla cu unele intensificãri pe crestele montane şi local în zonele joase de relief, cu viteze mai mari în extremitatea nord-esticã, în sud-vest și în sud. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 10 grade, cu cele mai scăzute valori în nord, nord-vest, centru și la munte", a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.

Vremea în Banat

Vremea se va răci accentuat, astfel că media zilnică a temperaturii maxime va scădea de la 11...12 grade, spre 3...4 grade în perioada 4 – 6 aprilie, apoi se va încălzi, astfel că la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime în jurul a 12 grade. Pentru a doua săptămână, tendința valorilor termice va fi de creștere, astfel că vremea va deveni normală sub aspect termic la mijlocul lunii, când se vor putea înregistra valori medii ale maximelor de 16...18 grade. Nopțile vor fi reci în perioada 5 – 8 aprilie, cu o medie regională a temperaturilor minime de -2...0 grade, urmând ca ulterior să se atingă valori în jurul a 4 grade. Vor fi precipitații, local însemnate cantitativ în 4 și 5 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviță și ninsoare), iar în restul intervalului acestea vor fi pe arii mai restrânse și vor avea caracter temporar.

Pe acelaşi subiect

Prognoza meteo în Crișana

Vremea va deveni deosebit de rece în perioada 4 – 6 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de numai 4 grade, apoi se va încălzi treptat până la valori de 11...13 grade. Spre mijlocul lunii sunt posibile valori mai ridicate, apropiate de normele climatologice, spre o medie regională de 17...18 grade. Evoluția temperaturilor minime va fi asemănătoare, respectiv o medie a acestora ușor negativă în perioada 4 – 8 aprilie, apoi o creștere ușoară până la 3...4 grade. Temporar vor fi precipitații în perioada 3-7 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviță și ninsoare), iar pe arii mai restrânse și în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în jurul datei de 10 aprilie.

Vremea în Transilvania

Vremea va deveni deosebit de rece în perioada 4 – 6 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de numai 4 grade, apoi se va încălzi treptat până la valori, în medie de 10...11 grade. Spre mijlocul lunii sunt posibile valori mai ridicate, în jurul valorii de 15 grade, apropiate de normele climatologice. Tendința va fi de scădere în ceea ce privește temperaturile minime de la 2...5 grade în primele nopți, până spre -2...0 grade în perioada 6 – 8 aprilie, iar pentru a doua săptămână sunt estimate valori în jurul a 2 grade. Temporar vor fi precipitații în perioada 3-7 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviță și ninsoare), iar pe arii mai restrânse și în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în 10 și 11 aprilie.

Prognoza meteo în Maramureș

Săptămâna va debuta cu o răcire semnificativă a vremii, astfel că mediile temperaturilor maxime vor coborî de la 10 grade în prima zi, spre 4...5 grade în zilele de 4, 5 și 6 aprilie, valori ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru această perioadă. Va urma o încălzire apreciabilă la finalul săptămânii când se vor atinge maxime în general peste 10...12 grade, iar până spre mijlocul lunii aprilie, chiar dacă vor mai fi mici variații, media temperaturilor maxime va ajunge la 14...16 grade. Nopțile vor fi reci în prima săptămână, când media regională a temperaturilor minime va fi de -1...0 grade, urmând ca ulterior să se atingă valori de 2...4 grade. Temporar vor fi precipitații în perioada 3-7 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviță și ninsoare), iar pe arii mai restrânse și în restul intervalului.

Vremea în Moldova

Vremea se va răci accentuat în ziua de 4 aprilie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de numai 2...3 grade, cu mult sub normalul climatologic, apoi se va încălzi treptat, însă va fi în continuare mai rece decât în mod obișnuit. Spre mijlocul lunii aprilie sunt estimate temperaturi maxime mai ridicate, ce pot atinge o medie de 14...15 grade Celsius. Temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 1 grad în perioada 4 – 8 aprilie, cu posibile valori ușor negative mai ales în nordul regiunii, apoi pentru restul intervalului sunt estimate valori în medie de 3...4 grade. Temporar se vor semnala precipitații în perioada 3 – 7 aprilie, local însemnate cantitativ (sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare). Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată și în restul intervalului, dar mai ales în jurul datei de 11 aprilie.

Prognoza meteo în Dobrogea

Vremea se va răci treptat și în această regiune, astfel că la mijlocul săptămânii, media temperaturilor maxime va fi de 8...10 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 3 grade. Ulterior se va încălzi ușor, astfel încât maximele termice vor atinge o medie zilnică de 12 grade, cu posibile valori de 13...14 grade, spre finalul intervalului, iar minimele nu vor avea variații semnificative și vor fi în jurul a 6 grade. Temporar vor fi precipitații în perioada 4 – 6 aprilie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și în zilele de 10, 11 și 12 aprilie.

Vremea în Muntenia

Răcirea va fi accentuată și la nivelul acestei regiuni, unde de la o medie a temperaturilor maxime de 16 grade în prima zi, se va ajunge la 6...8 grade în perioada 4 – 6 aprilie, apoi se va încălzi treptat, astfel încât la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime în jurul a 13 grade. Pentru a doua săptămână, tendința valorilor termice va fi de creștere, mai ales spre finalul perioadei, când vremea va deveni normală sub aspect termic, cu temperaturi maxime, în general peste 16 grade. Temperaturile minime vor fi de 3...5 grade în primele nopți, vor scădea la 1...2 grade în perioada 6 – 8 aprilie, apoi pentru restul intervalului sunt estimate valori în medie de 4...5 grade. Temporar se vor semnala precipitații în perioada 3 – 7 aprilie, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată și în restul intervalului, dar mai ales în zilele de 10, 11 și 12 aprilie.

Prognoza meteo în Oltenia

Vremea se va răci accentuat, astfel că media zilnică a temperaturii maxime, va scădea de la 16 grade în prima zi, spre 6...8 grade în perioada 4 – 6 aprilie, apoi se va încălzi astfel la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime în jurul a 12 grade. Pentru a doua săptămână, tendința valorilor termice va fi de creștere, astfel că vremea va deveni normală sub aspect termic la mijlocul lunii, când sunt estimate maxime în medie de 16...18 grade. Temperaturile minime vor fi de 4...5 grade în primele nopți, vor scădea spre 0 grade în perioada 6 – 8 aprilie, apoi pentru restul intervalului se vor înregistra valori în jurul a 4 grade. Temporar se vor semnala precipitații în perioada 3 – 6 aprilie, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată și în restul intervalului, dar mai ales în zilele de 10, 11 și 12 aprilie.

Vremea la munte

Vremea se va răci accentuat și va deveni deosebit de rece în perioada 4 - 8 aprilie, când media zilnică a temperaturilor maxime va fi de -2...0 grade, iar în timpul nopților vor fi minime, în general de -6...-4 grade. Ulterior se va încălzi ușor, însă valori termice mai ridicate sunt estimate abia spre mijlocul lunii aprilie, când media temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar ale celor minime spre 0 grade. Temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată în perioada 3 – 7 aprilie, când vor fi și cantități de apă însemnate (vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă) și în zilele de 10, 11 și 12 aprilie Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Vremea » Vremea 3 - 16 aprilie 2023. Cât durează episodul de frig și când se încălzește