Video Vremea în Europa, între furtuni violente şi secetă acută. Italia, măturată de viituri, iar Spania se topeşte sub caniculă
Toamna vine cu vreme capricioasă în Europa. Italia arată ca după război după ce o furtună cu grindină a măturat totul în cale în mai multe regiuni din ţară. Doi oameni sunt daţi dispăruţi, după ce au fost luaţi de viituri. Iar în Spania, oamenii stau la coadă ca să primească apă potabilă. Agricultorii din Grecia sunt şi ei în impas: duc apă cu camioanele la plantaţiile aproape uscate.
Italia este răvăşită. În regiunile Caserta şi Avellino, râuri de apă şi noroi au inundat străzile pitoreşti şi au târât maşinile din zonă zeci de metri.
Doi oameni, mamă şi fiu, de 74 şi 42 de ani, sunt daţi dispăruţi în comuna San Felice a Cancello, la doar 12 kilometri de Napoli. Cei doi au fost luaţi de ape.
Între furtuni violente şi secetă acută
"Poliţiştii, în acest moment, încearcă cu ajutorul dronelor să le găsească trupurile în albia râului, din amonte până în aval", a declarat Emilio Nuzzo, primarul comunei San Felice a Cancello.
Ploile cu gheaţă au provocat haos şi la Milano. Iar în Roma, o femeie a fost dusă de urgenţă la spital, după ce a fost lovită de trăsnet.
Dealurile din oraşul croat Split au fost înghiţite de flăcări. Un incendiu de vegetaţie a izbucnit în apropierea litoralului, după ce un fulger a aprins un copac uscat.
"Toate străzile au fost închise. Drumul către litoral este închis. Dealul Perun este în flăcări. Este oribil. Tot ce e frumos a fost consumat de flăcări", spun localnicii.
Lipsa ploii afectează Spania şi Grecia
Temperaturile ridicate le fac probleme şi ibericilor. În Alicante, oamenii stau la cozi ca să-şi încarce sticlele cu apă potabilă. Rezervele naturale au devenit atât de sărate încât apa nu mai poate fi băută.
"A plouat mai puţin decât în deşert. Au fost 50 de litri de ploaie într-un an. Asta nu e fezabil pentru nicio plantă ca să supravieţuiască", spune un localnic.
Seceta afectează sute de hectare şi în Grecia. Lacul Pikrolimni, din apropierea oraşului Salonic, altădată o destinaţie de vis pentru turişti, a secat în totalitate.
"Nu a mai plouat de peste 2 ani. Lacul avea foarte multă apă şi acum a secat în totalitate. Oamenii obişnuiau să vină şi să înoate", spune un grec.
Cei mai afectaţi sunt însă agricultorii. "Măslinele acestea vor fi folosite pentru ulei, dacă nu plouă în următoarele 10 zile. Le ţinem în viaţă cu apa din rezervoare, pentru că nu mai sunt surse naturale de apă. Toate fântânile au secat", a declarat Dimitris Papadakis, agricultor.
În ultimii ani, rezervele de apă ale Greciei au scăzut cu până la 40 la sută.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰