Antena Meniu Search
x

Video Vremea la extreme aduce fenomene spectaculoase. "Diavol de praf" filmat în Timișoara, după ce temperatura a depășit 50° la nivelul solului

Luna lui cuptor se încheie aşa cum a început: cu soare arzător, arşiţă şi... vijelii. Aerul fierbinte a stat deasupra ţării noastre mai mult decât de obicei, iar arşiţa din timpul zilei a dus la furtuni violente după lăsarea nopţii. În multe zone au lovit grindina şi viiturile. 

de Redactia Observator

la 04.08.2021, 12:15

Vezi și

Viituri de neoprit mătură totul în cale. Turiştii care admirau peisajul în Prăpastiile Zărneştilor au văzut cum albia, care în timpul verii este uscată, s-a umplut brusc. Apele au venit de la munte, au rupt garduri şi s-au repezit spre pensiunile din Moeciu. Ploile au adus şi grindină. În mijlocul verii, pământul a fost alb ca iarna. În Buşteni, oamenii au ieşit afară cu cizme de cauciuc. Iar în Fundata, un drum a fost blocat de aluviuni.

Telespectatorii au filmat fenomenele extreme şi le-au trimis pe Fii Observator. În Botoşani, vântul a suflat cu 90 de kilometri pe oră. În Timişoara a fost filmat un "Diavol de praf". Aşa se numeşte o tornadă de praf formată atunci când aerul fierbinte de la sol se ridică rapid deasupra aerului rece. Ceea ce vedem este coloana prin care se mişcă aerul fierbinte. În zonă au fost 36 de grade, dar la nivelul solului, temperatura a depăşit 50 de grade. Chiar dacă e spectaculos, fenomenul nu provoacă pagube.

Vijeliile şi canicula vor împărţi ţara în perioada următoare

Până duminică seară, opt judeţe din sud şi Capitala sunt sub cod portocaliu de arşiţă, iar aproape tot restul ţării e colorat în galben, în timp ce în zona montană sunt aşteptate ploi, furtuni şi grindină. În weekend şi la începutul săptămânii viitoare, termometrele vor indica aproape de 40 de grade, dar noi vom resimţi 45.

De luni temperaturile încep să scadă în vestul ţării. Nu vor fi mai mult de 30 de grade, iar vijeliile vor face parte din peisaj. În sud însă, canicula va persista şi vor fi chiar şi 40 de grade la umbră. Abia de marţi temperaturile mai scad uşor, dar vor fi în continuare mult mai mari decât cele potrivite începutului de august. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Vremea » Vremea la extreme aduce fenomene spectaculoase. "Diavol de praf" filmat în Timișoara, după ce temperatura a depășit 50° la nivelul solului