Antena Meniu Search
x

Video Zonele care vor fi lovite joi de furtuni devastatoare. În nord-vest au măturat totul în cale şi au făcut 3 victime: "Ne omoară aici pe toţi"

Fenomenele extreme au făcut şi alte victime. Trei bărbaţi au fost ucişi de fulgere pe câmp în timp ce încercau să-şi ducă animalele la adăpost. În Oradea vijelia a lovit cu forţa unui uragan, cu rafale de vânt de 110 de kilometri la oră, iar în Maramureş o pădure de fag a fost rasă de pe pământ. Furtunile au măturat partea de nord-vest a ţării, au ajuns acum în centru şi se vor muta de la noapte în sud şi est. 

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 19:15

Vezi și

În Oradea furtuna a lovit din senin şi a răvăşit pe loc oraşul. Vântul a bătut cu 110 km pe oră. Vijelia a scos din rădăcini zeci de arbori seculari în parcurile din oraş. "Totu-i vraişte!", spune un localnic. "Avem senzaţia că am trecut printr-o zonă de război!", declară şi un alt bărbat. "A fost ca un fel de vârtej! Am 60 de ani, dar aşa ceva nu am mai văzut", completează altul.

La aeroport, vijelia a smuls grinzile şi tabla de pe o hală, care au căzut peste maşinile parcate. Prinşi în trafic de codul roşu, şoferii au văzut moartea cu ochii: "Stai pe loc, îţi vine una din asta, ne omoară aici pe toţi". Acoperişul Bibliotecii Universităţii a fost purtat în aer zeci de metri. 

Maşini făcute zob de copaci, panouri sau acoperişuri căzute

În mai multe zone din oraş localnicii s-au trezit cu maşinile făcute zob de copaci, panouri sau acoperişuri căzute. Oamenii s-au salvat în ultima clipă. "Am văzut căzând copacul peste maşină", declară o femeie. "De-odată am văzut că a căzut creanga şi în secunda 2 ne-am pus la pământ, ca să evităm alte probleme. A intrat prin parbriz şi s-a înfipt deasupra la torpedo, în bord", spune un tânăr.

Pe acelaşi subiect

Furtunile au lovit şi în Satu Mare, Cluj şi Maramureş. În localitatea Firiza, vijelia a venit cu grindină şi vânt extrem. O pădure de fag a fost pur şi simplu rasă de pe suprafaţa pământului: "Rupţi de la jumătate, pe o porţiune de vreo 50 de metri lăţime". "S-a făcut aşa o... Un vârtej din ăsta, e ciudat", adaugă o femeie.

Forţa cu care a lovit natura se vede cel mai bine în aceste imagini. Un brad uriaş a fost purtat 100 de metri şi "aşezat" pe cablurile electrice. "Eu niciodată nu am văzut aşa ceva! Niciodată!", spune o localnică.

În Baia Mare, o femeie a fost la un pas de moarte

În Baia Mare, o femeie a fost la un pas de moarte, după ce o salcie a rupt cablurile electrice care au căzut pe gardul casei sale. 15 localităţi au rămas fără curent. "Vecina s-a dus să îşi închidă porţile şi a curentat-o", spune o vecină.

Într-o comună din Botoşani, doi fraţi au murit loviţi de trăsnet după ce s-au adăpostit sub un copac. Plecaseră să ia vacile de pe câmp să le ferească de furtună. "Le-a spus mama, că ştiţi că mama e grijulie. Nu vă duceţi! Nu, lasă că nu-i nimic!", a declarat sora victimelor.

Aceeaşi soartă tragică a avut-o un alt cioban de 45 de ani trăsnit la o fermă de vaci în localitatea Gărâna. 

Vijeliile se mută treptat din vest în est

Şi la Suceava o furtună scurtă a răvăşit totul. "În 30 de secunde, tot ce vedeţi în faţa noastră aici, o mână cu putere a dat jos tot", spune un localnic. La Vaslui, un acoperiş a căzut peste un autobuz în care se aflau patru persoane. Şoferul a ajuns la spital cu răni uşoare. 16 judeţe din vestul, nordul şi centrul ţării au fost afectate de fenomene extreme. Bilanţul pagubelor: 14 blocuri,  36 de case şi 111 autoturisme distruse.

Vijeliile se mută treptat din vest în est. După temperaturile extrem de ridicate vor veni vijelii puternice. "Sunt episoade foarte scurte pentru maxim o oră, cel mult 3 ore în care se pot manifesta într-o anumită zonă", declară Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Peste jumătate din ţară se află sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică până în această noapte la ora 2. Sudul şi estul rămân sub cod galben de furtună până mâine dimineaţă la ora 10. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » Zonele care vor fi lovite joi de furtuni devastatoare. În nord-vest au măturat totul în cale şi au făcut 3 victime: "Ne omoară aici pe toţi"