Antena Meniu Search
x

„O stare psihică bună este fundamental necesară în terapia cancerului”. Povestea pacientei care a învins o formă agresivă de cancer la sân

(ARTICOL SUSŢINUT DE REGINA MARIA). Cancerul de sân este mai mult decât o boală. Este o traumă care te doboară nu doar fizic, dar și psihic.

de Redactia Observator

la 20.02.2024, 14:53

„O stare psihică bună este fundamental necesară în terapia cancerului”. Povestea pacientei care a învins o formă agresivă de cancer la sân
„O stare psihică bună este fundamental necesară în terapia cancerului”. Povestea pacientei care a învins o formă agresivă de cancer la sân

Este și cazul unei paciente de la Spitalul Regina Maria Brașov. Patologia mamară de care suferea nu a fost diagnosticată în faza incipientă a bolii, atunci când tratamentul ar fi fost mai simplu, ci într-un stadiu avansat de boală. Examenele imagistice și biopsia au arătat că există mai multe focare maligne, în sânul stâng. Inițial, testele indicau că nu există o invazie cu celule canceroase la nivelul ganglionilor, ceea ce era considerat un semn încurajator. Ulterior, din păcate, lucrurile aveau să arate că realitatea era alta, cu mult mai severă. 

                Diagnosticul

                Diagnosticul primit a fost de carcinom mamar multifocal. Avea 9 focare tumorale, toate localizate la același sân. Aceasta înseamna că existau mai multe leziuni canceroase distincte, care au putut fi identificate imagistic și confirmate prin biopsie. Dimensiunea tumorilor era cuprinsă între 2 și 5 centimetri, iar extinderea în țesuturile din jur variabilă.

                Terapia neoadjuvantă a fost primul pas al tratamentului. Pacienta a primit îngrijirile necesare și a efectuat ședințe complete de chimioterapie, la fiecare două săptămâni, timp de șase luni de zile. După chimioterapia neoadjuvantă, investigațiile imagistice nu au reușit să pună în evidență  ganglioni limfatici afectați.

                „A fost un caz complicat, cu evoluție ieșită din tipare. Având în vedere multifocalitatea bolii, mastectomia era pasul necesar, după chimioterapia neoadjuvantă. Deși investigațiile imagistice preoperatorii conduceau către ideea că nu există o migrare a celulelor tumorale în ganglionii axilari, la examenul histopatologic postoperator s-au dovedit a fi invadați cu micrometastaze toți cei patru ganglioni santinelă excizați”, explică dr. Eugeniu Darii.

                Reconstrucția mamară

                Sunt puține centrele din România care realizează în același timp operator atât intervenția pentru boala malignă cât și cea de reconstrucție mamară. Și mai puține sunt cele în care se face simetrizarea, adică se operează atât sânul bolnav, cât și cel sănătos, astfel încât la finalul procedurilor, pacienta este complet recuperată, inlusiv din punct de vedere estetic.

                Operația a fost lungă și complicată și a fost realizată de dr. Eugeniu Darii și dr. Daniel Hernic. Cei doi medici au lucrat simultan, atunci când a fost posibil, sau separat. Dar totul a început și s-a terminat în cursul aceleiași intervenții, cu o singură anestezie generală.

                „Reconstrucția după mastectomie și simetrizarea nu sunt un moft, ci o etapă necesară într-o operație de mastectomie. Desigur, dacă facem sau nu protezarea în același timp cu intervenția oncologică depinde de tipul de cancer, de stadiul bolii, de protocolul terapeutic complet pe care trebuie să-l urmeze pacienta, dar dacă este posibil, prin prisma acestor condiționalități care țin de boala canceroasă, da, reconstrucția trebuie făcută pentru că este un suport excepțional pentru psihic, pentru tonusul pacientei. Nu este prima oară când spun, dar practica mea de până acum m-a convins că o stare psihică bună este fundamental necesară în terapia cancerului”, spune doctorul Eugeniu Darii.

                A doua operație

                La prima operație pacienta a stat în spital doar două zile. A continuat însă recuperarea acasă și a fost periodic evaluată de medicii chirurgi. Pentru că intervenția a fost una extrem de complexă a fost nevoie de drenaj aspirativ, care avea scopul de preveni acumularea de lichid la nivelul mastectomiei, a exciziei ganglionilor limfatici și a intervenției plastice la sânul sănătos.

                După patru săptămâni de la prima operație, când plăgile se vindecaseră subtanțial, scăpase de tuburile de dren și reușise să se echilibreze atât fizic, cât și psihic, au venit rezultatele complete de la analizele anatomopatologice. Concluzia era că celule canceroase tumorale au migrat mai mult decat se credea inițial și formaseră micrometastaze în toți cei patru ganglioni limfatici santinelă din regiunea axilară stângă.

                Această situație impunea o a doua intervenție de completare cu limfadenectomie axilară, adica extirparea tuturor ganglionilor limfatici din regiunea axilară stângă.

                „La operația de limfadenectomie (îndepărtare tutror ganglionilor limfatici din regiunea axilară), necesară conform protocoalelor, s-au înlăturat încă 20 de ganglioni limfatici, după cum a arătat examenul histopatologic postoperator. Din păcate, și din acești 20 de ganglioni, o bună parte dintre ei erau afectați de micrometastaze. A fost un moment dur, dar necesar pentru că am eliminat riscul de recidivă. Recuperarea a fost bună, a ajutat și faptul că pacienta a respectat foarte riguros toate indicațiile. O dovadă că etapele de tratament au fost cele bune, sunt rezultatele. La șase luni de la a doua operație, imagistic totul era perfect curat. Și dacă luăm în calcul de unde am plecat, este foarte bine”, a adăugat dr. Eugeniu Darii.

                „Acum am ajuns să nu-mi mai fie frică de nimic. Doctorii care m-au îngrijit au și meritul asta, că nu mă mai tem de nimic și că mă bucur de fiecare zi cu patimă, cu entuziasm”, spune pacienta care acum și-a recăpătat stilul de viață obișnuit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Advertoriale » „O stare psihică bună este fundamental necesară în terapia cancerului”. Povestea pacientei care a învins o formă agresivă de cancer la sân