Antena Meniu Search
x

Alegeri 2024. Când începe campania electorală pentru europarlamentare    

Alegerile locale şi europarlamentare din 2024 vor avea loc pe 9 iunie. Perioada electorală a început încă de pe 12 martie, iar campania va debuta pe 10 mai şi se încheie pe 8 iunie.

de Redactia Observator

la 04.04.2024, 12:33

Când începe campania electorală pentru europarlamentare
Când începe campania electorală pentru europarlamentare - Hepta

Vom alege primarii şi europarlamentarii în aceeaşi zi, pe 9 iunie. Coaliţia de guvernare s-a înţeles să devanseze şi alegerile prezidenţiale. Ambele tururi vor fi în septembrie. Astfel, vom avea timp de mai multe luni doi preşedinţi de ţară, unul ales şi unul în funcţie. La fel şi în cazul primarilor. Ultimul rând de alegeri, cele parlamentare, vor fi pe 8 decembrie. 

Când începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2024

Cel mai târziu până pe data de 10 aprilie 2024, ora 24, vor fi depuse şi înregistrate candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

În termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii se vor înainta, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor referitoare la faptul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

Pe acelaşi subiect

Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot.

Până la data de 1 mai 2024 vor fi aduse la cunoştinţă publică declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

Alegerile au loc pe 9 iunie, în aceeași zi cu cele locale

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat încă de la sfârşitul lunii februarie că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie.​

Ce trebuie să ştii despre votul în străinătate la alegerile europarlamentare din 2024

Ministerul Afacerilor Externe pe site-ul său a publicat informaţii detaliate referitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din acest an, în cadrul secţiunii dedicate alegerilor europarlamentare.

Documentul oferă răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie, precum: documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate, orarul secţiilor de votare, modalitatea de a deveni membri ai birourilor secţiilor de votare organizate în străinătate şi detalii despre Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), arată comunicatul de presă al MAE.

Calendar complet al alegerilor din România în 2024

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • septembrie/octombrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

Pentru alegerile prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt trei variante de date luate în calcul pentru cele două tururi ale scrutinului: 

  • 1 și 15 septembrie, 
  • 8 și 22 septembrie 
  • sau final septembrie Turul I și octombrie Turul II.

Cea mai probabilă variantă este cea care cuprinde datele 8-22 septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Alegeri 2024. Când începe campania electorală pentru europarlamentare