Antena Meniu Search
x

Alegeri europarlamentare 2024. Partidul Adunarea Națională, de extremă dreapta, a câştigat alegerile în Franţa

Alegeri europarlamentare 2024. Partidul Adunarea Națională a câştigat alegerile în Franţa, potrivit rezultatelor exit-poll. În Germania, extremiștii de la AfD au depășit partidul cancelarului Scholz, iar în Austria sunt pe primul loc, cu 27% din voturi. 

de Redactia Observator

la 09.06.2024 , 21:42

Alegeri europarlamentare 2024.Partidul Adunarea Națională, de extremă dreapta, a câştigat alegerile în Franţa
Alegeri europarlamentare 2024.Partidul Adunarea Națională, de extremă dreapta, a câştigat alegerile în Franţa - Profimedia

Partidul Adunarea Națională, de extremă dreapta, al lui Marine Le Pen, condus de Jordan Bardella, s-a clasat la alegerile europarlamentare 2024 pe primul loc cu peste 30% din voturi. Niciodată nu a reușit să obțină un procent atât de mare.

Partidul Renașterea al președintelui Emmanuel Macron, condus de Valérie Hayer, a ocupat locul al doilea cu 15,2%. Iar socialiștii, conduşi de Raphaël Glucksmann, au reușit să obţină 14%. Un alt partid de extremă dreaptă, Reconquista al lui Eric Zemmour, a reușit să ia 5,5%, în timp ce Franţa Nesupusă al lui Jean-Luc Mélenchon a obținut 8,3%.

Verzii au reuşit să strângă doar 5,2%, puțin peste pragul de 5% necesar pentru a ajunge la Parlamentul European. Prezența la vot în Franța a fost de aproximativ 51%, puțin mai mare decât cea de 50,12% din 2019.

Articolul continuă după reclamă

Rezultat istoric în Franţa pentru Adunarea Naţională

Pe acelaşi subiect

Comparativ cu scrutinul european din 2019, când a obţinut 23,34% din sufragii, Adunarea Naţională a înregistrat câştiguri masive, în timp ce blocul Renaissance al lui Macron a scăzut de la 22,42% acum cinci ani, la circa 15% în 2024, remarcă Reuters. Lista condusă de Raphael Glucksmann, membru socialist al Parlamentului European, a crescut de la 6,19% în 2019 la circa 14% la actualul scrutin.

"Urmaşul" politic al Marinei Le Pen şi actualul lider al RN, Jordan Bardella, a declarat după anunţarea exit-pollurilor că rezultatul alegerilor europene din Franţa arată dorinţa pentru schimbare a cetăţenilor. "Francezii vor ca UE să-şi schimbe cursul", a spus el, adăugând totodată că avantajul RN asupra partidului macronist înseamnă că francezii resping cu adevărat politicile lui Macron.

"Preşedintele Macron este slăbit în această seară", a insistat Bardella, afirmând că Macron ar trebui să convoace noi alegeri legislative în Franţa după rezultatele de duminică seara. "Suntem pregătiţi să conducem Franţa către o schimbare de guvern", a declarat liderul RN, citat de Reuters.

"Un vânt de speranţă a răsărit şi abia a început", a spus Bardella de îndată ce a aflat rezultatul sondajelor, el vorbind totodată "despre o Europă a naţiunilor". Dacă acest rezultat se va confirma, şeful listei RN, Jordan Bardella, ar obţine cele mai bune rezultate în scrutinele europene din Franţa din ultimii 40 de ani şi ar trimite în corzi guvernul lui Macron, notează EFE.

Alte liste cu reprezentare europeană au fost Franţa Nesupusă (LFI), creditată cu un procent cuprins între 8,1% şi 8,7%; dreapta clasică a Republicanilor (7,2%); şi Reconquete, ultranaţionalistă (aproximativ 5,5%). Ifop include şi ecologiştii în sondajele sale (5,3%), dar nu şi Ipsos. Preşedintele Emmanuel Macron se va adresa francezilor duminică seara, la finalul alegerilor europene, a anunţat Palatul Elysee.

"În urma rezultatelor de la alegerile europene, preşedintele Republicii se va adresa în această seară francezilor", a anunţat preşedinţia, fără alte detalii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Alegeri europarlamentare 2024. Partidul Adunarea Națională, de extremă dreapta, a câştigat alegerile în Franţa