Antena Meniu Search
x

Rezultate europarlamentare 2024. Extremiştii, victorii importante în Franţa, Austria şi Germania

Alegeri europarlamentare 2024. Extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen a obţinut în Franţa la alegerile pentru Parlamentul European mai mult decât dublu faţă de partidul lui Emmanuel Macron. Social-democrații cancelarului Olaf Scholz au suferit o înfrângere dură la alegerile din Germania. Potrivit rezultatelor exit-poll, partidul de extremă dreapta AfD s-a clasat pe locul 2 cu 16,5%. În Austria, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, ar urma să câştige şi el scrutinul pentru PE, potrivit exit-pollurilor.

de Redactia Observator

la 09.06.2024 , 21:40

Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos.

În Germania, extremiștii de la AfD au depășit partidul cancelarului Scholz

Primele exitpoll-uri indică o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania la alegerile europarlamentare. Alternativa pentru Germania (AfD) a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%, iar în Austria FPO este chiar pe primul loc, cu 27%. 

Articolul continuă după reclamă

Exit-pollurile din Germania, unde urnele s-au închis la ora locală 18.00 (19.00, ora României), arată că alianţa conservatoare Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) a ieşit clar învingătoare cu 29,5-30% din voturi, ceea ce îi conferă un avans decisiv în faţa celorlalte partide.

Pe acelaşi subiect

Toate cele trei partide din coaliţia lui Olaf Scholz în guvernul federal german par să fi fost pedepsite de alegători. Partidele de coaliţie Social-Democraţii (SPD), Verzii şi Democraţii Liberi (FDP, 5%) au pierdut semnificativ faţă de alegerile din 2019.

Rezultate europarlamentare 2024. Extremiştii, victorii importante în Germania

Social-democrații cancelarului sunt pe locul trei, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne în Germania. Partidul Creștin-democratul CDU a obţinut 23.5%, AfD-ul de extremă dreapta 16,5%, iar Partidul Social Democrat SPD este în urmă cu 14%. Aliații lui Scholz din coaliția Verzilor urmează se situeze pe locul patru cu aproximativ 12%. Iar Uniunea Socială Creștină CSU s-a clasat pe locul 5 cu 6%. În 2019, AfD a obținut 11% din voturi iar SPD 15,8%. Verzii obținuseră 20,5%.

"Este o înfrângere dură pentru noi astăzi", a declarat Kevin Kuhnert, din cadrul SPD, la postul public de televiziune ARD - relatează DPA.

Verzii par să fi avut o prestaţie dezamăgitoare, obţinând doar 12-12,5% din voturi, faţă de 20,5% în 2019, când au avut al doilea cel mai bun rezultat. Lidera Partidului Verzilor din Germania, Ricarda Lang, a reacţionat cu dezamăgire la pierderea de voturi de către partidul său în alegerile europene. "Acesta nu este standardul pe care ni l-am propus atunci când ne-am prezentat la aceste alegeri şi vom lucra împreună pentru a depăşi această situaţie."

În ceea ce priveşte formaţiunea de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), ea a înregistrat o victorie clară, rezultatele iniţiale ale sondajelor arătând că sunt pe cale să obţină 16-16,5% din voturi faţă de 11% în urmă cu cinci ani. Alegerile europene au reprezentat, de asemenea, primul test pentru partidul nou înfiinţat al lui Sahra Wagenknecht, BSW, reuşind să obţină din start 5,5-6 % din voturi, ceea ce îl plasează la acelaşi nivel cu partidul liberal FDP.

Co-liderul formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a calificat drept "istoric" rezultatul obţinut de partidul său la alegerile europene. "Am obţinut un super rezultat şi cred că va merge şi mai sus în cursul serii. Aşa că nu vom renunţa astăzi la locul doi", a declarat Chrupalla.

În urmă cu câteva luni, partidul era cotat cu peste 20%. Dar cifrele de susţinere ale AfD au scăzut semnificativ în urma marilor demonstraţii din ianuarie şi februarie, după relatări privind o reuniune secretă a dreptei la Potsdam.

Întâlnirea s-a axat pe aşa-numita remigraţie. Scandalurile mai recente în care au fost implicaţi principalii candidaţi ai AfD pentru UE, Maximilian Krah şi Petr Bystron, au afectat, de asemenea, poziţia AfD. Atât Krah, cât şi Bystron sunt suspectaţi de posibile legături cu Rusia, iar în cazul lui Krah şi cu China.

Extremiştii de la FPO au câştigat alegerile şi în Austria

Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, rivalul conservatorilor cancelarului Karl Nehammer, a obţinut o victorie clară în alegerile europene, având 27% din voturi, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi anunţate de postul public de televiziune ORF.

Partidul Popular (OeVP), de centru-dreapta, aflat la guvernare, s-a clasat pe locul al doilea, cu 23,5% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat, aflat în opoziţie, cu 23% din sufragii, potrivit primelor estimări.

Verzii, partenerul minoritar din coaliţia naţională de guvernare, au fost la egalitate pe locul trei cu liberalii de la Neos, cu 10,5 procente. Rezultatele Exit Poll sunt în mare parte în concordanţă cu sondajele de opinie care au precedat scrutinul.

Teama de ascensiunea rivalilor de extremă dreapta a fost citată ca principal motiv pentru care conservatorii cancelarului Nehammer şi-au înăsprit discursul antiimigraţie şi au pus piedici acceptării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Primele rezultate la alegerile europarlamentare 2024

Parlamentul European a anunţat că va publica un exit poll la nivelul UE în jurul orei 21.30, ora României şi apoi un prim rezultat provizoriu după ora 24.00, ora României, când vor fi exprimate ultimele voturi din UE, în Italia.

Rezultatele alegerilor europarlamentare la nivelul UE vor începe să apară abia după ora 24.00, ora României, când se vor închide ultimele urne în Italia. Momentul maxim de suspans va avea loc între ora 0.15 - 0.30, luni, când se vor primi rezultate provizorii pentru 24 de ţări - toate, cu excepţia Poloniei, Italiei şi Belgiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Rezultate europarlamentare 2024. Extremiştii, victorii importante în Franţa, Austria şi Germania