Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Corespondenţă Observator din Roma. Cum va face partidul Giorgiei Meloni jocurile după acest scrutin european

Românii din diaspora sunt pregătiţi de vot! Potrivit statisticilor, la Roma există cea mai mare comunitate de români, care, în mod cert abia aşteaptă să se prezinte la secţiile de votare, pentru a-şi exprima opţiunea electorală. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 09.06.2024 , 09:08

La Roma este cea mai mare comunitate de români, potrivit statisticilor italiene, undeva la un 1.100.000 - 1.200.000 de români trăiesc în Italia. În Roma sunt 7 secții de votare, două la ambasadă, două la Institutul Cultural Român și trei la Consulatul General, altminteri, la nivelul întregii țări sunt 150 de secții de votare, numărul este dublu față de 2019. Pe cale de consecință nu ar trebui să avem surprize în ceea ce privește cozile. Toată lumea care dorește să voteze, poate să voteze aici în Italia, secțiile s-au deschis la 7 dimineața, ora locală, se vor închide la orele 22, însă, dacă vor fi oameni la coadă sau în continuare în interiorul secțiilor de votare, pot fi prelungite până la ora 24, ora de închidere a urnelor.

70% dintre români și-au declarat intenția de a vota la acest scrutin

E foarte interesant ce se va întâmpla cu votul diasporei la alegerile europarlamentare pentru că pot aceste alegeri să arate adevăratul interes pentru scrutinul european. În România oamenii vor vota deopotrivă pentru locale și europarlamentare, dar s-ar putea să ajungă la urne oameni care nu ar fi vrut altminteri să iasă la vot doar pentru scrutinul europarlamentar, asta în pofida faptului că dacă ne uităm pe ce mai recent Eurobarometru, undeva la 70% dintre români și-au declarat intenția de a vota la acest scrutin. Dar, aici în Italia, pot să voteze românii doar pentru europarlamentare, nu și pentru alegerile locale.

Vezi și

Mai mult decât atât, atenție, puteți vota doar pentru una dintre țările pe care le aveți ca cetățenie, ca reședință, de exemplu, adică, dacă ați votat pe listele de aici din Italia, nu mai puteți să o faceți și pe cele românești și invers. 

Cum a ajuns Italia centrul Europei datorită Giorgiei Meloni

Italia în acest moment este centrul Europei, din ce motiv, pentru că partidul Giorgiei Meloni e kings-makerul. Va face jocurile după acest scrutin european. Giorgia Meloni e curtată deopotrivă de dreapta radicală cu care Viktor Orban și-ar dori să realizeze un super poll, dar și de mainstream, de partidele tradiționale dacă vreți, chiar Ursula Von Der Leyen apreciază echilibristica pe care reușește să o facă între discursul intern și discursul extern și vrea prin intermediul Georgiei Meloni să își asigure sprijinul necesar pentru a obține un nou mandat.

Așadar, Giorgia Meloni, această stea în ascensiune va decide până la urmă ce se va întâmplă cu configurația Parlamentului European și a Instituțiilor Europene după acest scrutin. E foarte interesant să ne uităm pe cale de consecință la fel în care votează italienii pentru Italia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Corespondenţă Observator din Roma. Cum va face partidul Giorgiei Meloni jocurile după acest scrutin european