Antena Meniu Search
x

Video Cu gândul la România și la mai bine, românii din Diaspora s-au prezentat, conștiincioși, la urne: "Aș dori să se întâmple o minune"

Au votat şi românii din Australia şi Noua Zeelandă. Aceştia au luat startul mai devreme: diferenţa de fus orar a făcut ca, pentru ei, urnele să se deschidă când în ţară era miezul nopţii. 915 secţii de votare s-au deschis pentru cei care nu pot vota în ţară, diaspora sau turişti. Românii de peste hotare pot vota doar pentru alegerile europarlamentare

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 09.06.2024 , 14:51

Prima secţie de votare pentru românii din străinătate a fost deschisă la Auckland, în Noua Zeelandă. Când în România era miezul nopţii, au fost deschise şi cele Australia, apoi cele din China, Sri Lanka şi Vietnam. Cea mai mare comunitate se află însă în Italia, 1.400.000 de români. 

"Sunt cetăţean român şi pentru că e datoria mea să fac asta şi vreau să se întâmple ceva bun pentru ţara mea, normal, indiferent unde locuiesc. Aş dori să se întâmple o minune şi să fim conduşi de oameni care iubesc România, care iubesc poporul român şi care vor face totul pentru noi, nu pentru alte interese", ne-a spus un cetățean.

Poate mai conştiincioşi decât alegătorii din ţară, românii de peste hotare au şi sfaturi pentru cei de acasă.  

Vezi și

"Este vorba de viitorul nostru, bineînţeles al generaţiilor următoare? Trebuie să te intereseze ce se întâmplă cu tine şi cu cei din jur. Am vrea să fim foarte bine reprezentaţi de europarlamentarii noştri, să fie mai vocali", ne-a spus un alt cetățean român.

Pe acelaşi subiect

Alegeri europarlamentare 2024. Un milion de români votează astăzi şi în Spania, ţara lor adoptivă

La Bruxelles, inima Uniunii Europene, românii care au votat s-au simţit ca acasă. O mică expoziţie cu straie tradiţionale a fost expusă în una din cele 24 de secţii de vot. 

"Pentru ce am votat? De când sunt aici am văzut ce se întâmplă și... să schimbăm. Încercăm, măcar cei ce suntem pe aici, să schimbăm. Pentru România şi pentru Uniune", ne-a spus un cetățean român care a votat la alegerile europarlamentare.

De ce are nevoie România ca să facă acea schimbare despre care vorbesc mulţi care vin la vot? 

Schimbare? România are nevoie de o direcţie, nu de o schimbare. Este vorba de o direcţie normală în societate. Cum arată aceasta? Asta depinde de fiecare alegător.

Potrivit ultimului recensământ, peste 200.000 de cetăţeni români au reşedinţa în Belgia, 46.000 doar în Bruxelles. 

În capitala Uniunii Europene a votat şi echipa Observator

"Votul decurge în conditii normale, ne bucurăm ca au venit începând cu prima oră a dimineţii. De la ora 7 şi un minut am avut primul votant în capitala Bruxelles. În continuare, îi aşteptăm pe cetăţenii români cu reşedinţă în Belgia să voteze", a transmis Bianca Iacob, reporter Observator.

În Australia, printre primele ţări în care s-a votat româneşte, șase secţii de vot au fost deschise atât pentru cei stabiliţi acolo, cât şi pentru turişti. 

"Datoria civică a fiecărui român, chiar dacă locuim în străinătate. Este, până la urmă, pentru viitorul tuturor", a fost de părere un alt cetățean.

Ministerul Afacerilor Externe organizează la aceste alegeri 915 secții de votare în străinătate, cele mai multe înfiinţate până acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Cu gândul la România și la mai bine, românii din Diaspora s-au prezentat, conștiincioși, la urne: "Aș dori să se întâmple o minune"