Meniu
Search
x

Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI, despre incidentele la alegeri: 102 persoane cercetate pentru fapte penale, amenzi de peste 120.000 de lei

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a transmis că, până în prezent, s-au înregistrat 703 sesizări privind fapte legate de procesul electoral. 255 dintre acestea nu s-au confirmat, iar alte 242 sunt încă în curs de verificare. Mai mult de 100 de persoane sunt cercetate, fiind aplicate amenzi de peste 122.000 de lei.

De Daniel Murărescu la 27.09.2020, 19:51
  • Polițiștii au aplicat 99 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei
  • Aflați pe observatornews.ro rezultatele votării, date despre prezența la vot și cele mai importante declarații ale politicienilor
  • Primele rezultate exit-poll vor fi anunțate la Observator, la ora 21:00, în cadrul unei ediții speciale

"De la începutul procesului de votare şi până acum, la nivelul întregii ţări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare. Au fost constatate 133 de fapte de natură penală pentru care sunt cercetate 102 persoane", a declarat Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a precizat că au fost constatate 137 de contravenţii, fiind aplicate 88 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei şi 47 de avertismente scrise.

Totodată, Monica Dajbog a prezentat mai multe exemple de incidente: 

Brașov

Un jandarm aflat în paza unei secţii de votare din jud. Braşov a fost atacat de un bărbat, bolnav psihic, care a asmuţit asupra acestuia un câine. Jandarmul a executat un foc de avertisment, în plan vertical, cu armamentul din dotare, fără a rezulta victime. Ulterior, agresorul a fost imobilizat şi încătuşat, urmând a fi transportat cu o ambulanţă, la o unitate medicală de specialitate.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Staţiunii Predeal, jud. Braşov, au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că, la o secţie de votare din staţiune, o persoană ar fi oferit o sumă de bani unui bărbat, în scopul determinării acestuia să voteze un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor.

Galați

În oraşul Tecuci din Galaţi, poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele a doi bărbaţi pentru coruperea alegătorilor după un cetăţean a sesizat faptul că aceştia ar fi împărţit bani unor alegători. Unul dintre bărbaţi are şi dosar penal pentru ameninţare după ce l-ar fi ameninţat chiar pe denunţător.

Prahova

În Prahova, o persoană care s-a recomandat a fi jurnalistă a informat purtătorul de cuvânt al IPJ că în zona Târgşoru Vechi o serie de cetăţeni au primit mesaje gen RO ALERT prin care au fost informaţi că la secţiile de votare din zonă au fost identificate cazuri de COVID. În urma verificărilor s-a stabilit că mesajul a fost trimis de fapt de pe un număr privat. 

Gorj

Poliţiştii din Gorj au fost sesizaţi de un candidat că a fost împins şi lovit cu cotul în abdomen de fiul unui alt candidat. În cauză s-a întocmit dosar penal.

Constanța

Poliţiştii constănţeni efectuează cercetări, în urma unei sesizări, cu privire la faptul că o femeie ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot, fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de fraudă la vot.

Argeș

În judeţul Argeş, la două secţii de vot diferite s-au prezentat doi cetăţeni străini care au votat fără avea acest drept. Acum au dosar penal pentru fraudă la vot.

Hunedoara

În judeţul Hunedoara, Poliţia Municipiului Petroşani a fost sesizată de către preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că doi alegători ar fi primit buletine de vot având deja aplicată ştampila cu menţiunea „votat”. Echipa operativă s-a deplasat la faţa locului şi a demarat cercetările, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă la fraudă la vot şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Mehedinți

În judeţul Mehedinţi, Poliţia municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că o tânără şi-a fotografiat unul dintre buletinele de vot în timp ce se afla in interiorul secţiei de votare. A fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 600 lei.

Teleorman

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Nanov, judeţul Teleorman, au fost sesizaţi cu privire la producerea unui incident în proximitatea secţiei de votare din comuna Călineşti. După ce a ieşit din secţia de votare, pe fondul unor discuţii contradictorii, un bărbat a fost agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „lovire sau alte violenţe”.

Botoșani

În cursul zilei de astăzi, în judeţul Botoşani, poliţiştii Secţiei de Poliţie nr.1 au fost sesizaţi de către preşedintele unei secţii de votare din localitatea Tudora, cu privire la faptul că unui bărbat de 79 de ani din localitate i s-ar fi înmânat de către un membru al secţiei de votare un buletin de vot, fără ca acesta să prezinte actul de identitate, bărbatul respectiv exercitându-şi votul. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul îşi exercitase dreptul la vot şi la o altă secţie de votare, de pe raza aceleiaşi localităţi. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu sub aspectul comiterii infracţiunii de frauda la vot. Faţă de membrul biroului electoral al secţiei de votare s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în cuantum de 2.200 de lei.

Iași

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a fost sesizat de către Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală Fântânele despre faptul că o persoană s-a prezentat la vot unde a constatat faptul pe numele ei exista o cerere pentru urna specială, aceasta negând ca ar fi făcut o astfel de solicitare. În cauză poliţiştii efectuează cercetări.

Citește și: Incidentele nu au lipsit de la alegerile locale din acest an (Video)

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Alegeri locale 2020 » Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI, despre incidentele la alegeri: 102 persoane cercetate pentru fapte penale, amenzi de peste 120.000 de lei