Antena Meniu Search
x

Alegeri Locale 2024 Aiud. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Aiud

Alegerile Locale 2024 din Aiud, județul Alba, au loc pe 9 iunie. Locuitorii Aiudului își vor putea alege duminică primarii, consilierii și președintele Consiliului Județean pentru următorii 4 ani. Patru candidați s-au înscris pentru cursa la funcția de primar. Badea Iulia Adriana Oana ocupă funcția de primar a orașului Aiud din 2016 și candidează pentru un nou mandat.

de Redactia Observator

la 31.05.2024 , 23:11

Actuala primăriță va candida împotriva a trei bărbați
Actuala primăriță va candida împotriva a trei bărbați - Shutterstock

Alegerile locale 2024 au loc anul acesta duminică, 9 iunie. Patru candidaţi se vor lupta în voturile cetăţenilor pentru fotoliul de primar al orașului Aiud, pentru următorii 4 ani. Actualul primar, Badea Iulia Oana va candida pentru al treilea mandat. Principalii contracandidați ai liberalei sunt Crișan Dragoș Ionuț de la PSD, Plăcintă Cosmin de la AUR și Flueraș Mihai de la PUSL.

În 2020, Badea Oana și-a asigurat al doilea mandat cu 40% dintre voturi. Cu contracandidatul de la PSD s-a întâlnit și la alegerile precendente, unde l-a depășit cu 20% dintre voturi.

Lista candidaților pentru Primăria Aiud 2024

Articolul continuă după reclamă

Patru candidaţi pentru postul de primar al Municipiului Aiud, după cum urmează: 

Pe acelaşi subiect
  • Badea Iulia Oana, PNL – actualul primar
  • Crișan Dragoș Ionuț, PSD
  • Plăcintă Cosmin, AUR
  • Flueraș Mihai de la PUSL

La Consiliul Local al orașului Aiud vom putea alege dintre cei 129 de candidaţi de pe listele propuse de partidele: AUR, PNL, PSD, PUSL, UDMR, USR, precum și candidați independeți.

Cum decurg alegerile locale din 9 iunie. Alegătorii primesc 5 buletine de vot

Duminică, 9 iunie 2024 cetăţeni din toată ţara îşi vor vota şi reprezentanții României în Parlamentul European, dar îşi vor alege şi consilierii locali, consilierii județeni, primarului și preşedintele Consiliului Județean. Aşadar alegătorii primesc 5 buletine de vot. După ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripționate.

Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7.00. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59.

Curiozitățile alegerilor locale de pe 9 iunie 2024

Pentru alegerile locale din 2024, 9.776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în mediul rural şi 12,36% în mediul urban. Pentru unii candidaţi vârsta e doar un număr. O dovedeşte un bărbat din Vaslui care la aproape 101 ani e pe liste la alegerile locale din 9 iunie. Bătrânul candidează pentru un post de consilier local în comuna Dumeşti din județul Vaslui. 

Fiecare alegător poate vota unde este arondat conform domiciliului sau reședinței. Nu se poate vota în străinătate. La Alegerile Locale 2024 există liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale. 

Principalii competitori politici la următoarele alegeri locale vor fi Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Naţional Liberal (PNL), Uniunea Salvaţi România (USR), Forţa Dreptei (FD), Partidul Mişcarea Populară (PMP), Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR/RMDSZ), REPER, PRO România (PRO) şi S.O.S. România (S.O.S.). La ultimele alegeri locale, cele din 2020, PSD a obţinut mai multe mandate de primar la nivel naţional decât PNL, însă liberalii au obţinut un scor mai bun decât social-democraţii la consiliile judeţene şi cele locale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Alegeri locale 2024 » Alegeri Locale 2024 Aiud. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Aiud