Alegeri Locale 2024 Mediaş. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Mediaş
Alegerile Locale 2024 au loc concomitent cu alegerile europarlamentare, pe 9 iunie. Locuitorii municipiului Mediaş, din judeţul Sibiu își vor putea alege duminică primarii, consilierii și președintele Consiliului Județean pentru următorii 4 ani. Şapte candidați s-au înscris pentru cursa la funcția de primar. Actualul primar, Roman Gheorghe candidează pentru al treilea mandat.
Alegerile locale 2024 au loc anul acesta duminică, 9 iunie. Şapte candidaţi se vor lupta în voturile cetăţenilor pentru fotoliul de primar al muncipilului Mediaş pentru următorii 4 ani. Actualul primar Roman Gheorghe este susţinut de PNL şi va candida pentru al treilea mandat. Principalii contracandidați ai acestuia sunt: Muller Vasile-Dănuţ (AUR), Mureşan Claudiu-Marinel (PSD), Dordea Flavius Ioan (USR), Schneider Petru-Raul (Partidul Ecologist Român), Potra Horaţiu (Partidul Patrioţilor) şi Dincă Tudor, candidat independent.
La alegerile locale din 2020, primarul Roman Gheorghe a câştigat postul de primar cu peste 70% dintre voturi, după ce în 2016 a fost la doar câteva sutimi diferenţă de contracandidatul lui de la acea vreme, Macaveiu Ion, cu care s-a revăzut şi în 2020.
Lista candidaților pentru Primăria Mediaş 2024
Şapte candidaţi pentru postul de primar al Municipiului Mediaş, după cum urmează:
- Roman Gheorghe, PNL – actualul primar
- Muller Vasile-Dănuţ, AUR
- Mureşan Claudiu-Marinel, PSD
- Dordea Flavius Ioan, USR
- Schneider Petru-Raul, Partidul Ecologist Român
- Potra Horaţiu, Partidul Patrioţilor
- Dincă Tudor, candidat independent.
La Consiliul Local 2024 al muncipiului Mediaş vom putea alege dintre cei 138 de candidaţi de pe listele propuse de partidele: Alianţa Forţa Dreptei, AUR, Forumul Democrat al Germanilor din România, PER, PNL, POT, PP, S.O.S România, PSD şi UDMR.
Cum aflu secția pentru alegerile locale 2024
De reținut! Pentru alegerile locale cetățenii pot vota doar în România, la secțiile unde sunt arondați conform reședinței sau domiciliului. Pentru alegerile locale vor fi puse la dispoziție liste complementare pentru cetățenii UE cu reședință în țara noastră. Dacă locuiți mai mult de 15 zile la altă adresă față de cea din buletin este necesară o viză de flotant pentru a putea vota la alegerile locale. Dacă nu știți secția de votare la care sunteți arondați, o puteți afla accesând site-ul Registrului Electoral, AICI.
Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. Pe Registrulelectoral.ro poți afla secția de votare la care ești arondat. Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date.
Cum decurg alegerile locale din 9 iunie. Alegătorii primesc 5 buletine de vot
Duminică, 9 iunie 2024 cetăţeni din toată ţara îşi vor vota şi reprezentanții României în Parlamentul European, dar şi consilierii locali, consilierii județeni, primarului și preşedintele Consiliului Județean. Aşadar alegătorii primesc 5 buletine de vot, o ștampilă și o tușieră. După ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripționate.
Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7.00. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59.
Tot ce trebuie să știi despre alegerile de pe 9 iunie 2024
Pentru alegerile locale din 2024, 9.776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în mediul rural şi 12,36% în mediul urban.
La alegerile din data de 9 iunie 2024, alegătorii prezintă actele de identitate, respectiv documentele de identitate operatorilor de calculator, care înscriu datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV. Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:
- cartea de identitate
- cartea electronică de identitate
- cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate
- paşaportul diplomatic
- paşaportul diplomatic electronic
- paşaportul de serviciu
- paşaportul de serviciu electronic
- pașaportul simplu
- pașaportul simplu electronic
- pașaportul simplu temporar
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰