Antena Meniu Search
x

Video Miza alegerilor de pe 9 iunie. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă ar putea ajunge adversari la alegerile prezidenţiale

Liderii politici au fost matinali în ziua alegerilor locale şi europarlamentare. Au venit la urne de la primele ore şi i-au îndemnat pe români să îşi aleagă în număr mare reprezentanţii din ţară şi de la Bruxelles. Preşedintele Iohannis s-a încurcat puţin când a trebuit să introducă cele 5 buletine în urne. Analiştii spun că scrutinul este extrem de important. În funcţie de procentele de astăzi, se vor face jocurile pentru viitoarele runde de alegeri - cele prezidenţialele şi pentru Parlament. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 09.06.2024 , 19:36

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la 9 dimineaţa la Liceul Jean Monet din Capitală. A venit singur, deoarece soţia sa, Carmen, a votat în Sibiu. Cele cinci buletine i-au dat de furcă preşedintelui. Ieşit din cabină, nu a mai ştiut în ce urne să introducă foile. S-a lămurit în cele din urmă cu ajutorul unui reprezentant al secţiei.

Alegeri 2024. Mesajele politicienilor la urne

Dacă procesul de votare care i-a luat mai bine de zece minute, discursul de după a durat doar 24 de secunde.

Vezi și

"Eu am votat. Şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot. Este extrem de important", a transmis Klaus Iohannis, preşedintele României.

Pe acelaşi subiect

Premierul Marcel Ciolacu a fost la rândul său matinal. A ajuns la secţia de votare din Buzău puţin după ora 8. Cu urnele marcate clar, primul-ministru s-a descurcat mai bine la introducerea buletinelor de vot.

"Am votat româneşte. Am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European. Am votat pentru investiţii pentru autostrăzi, pentru şcoli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României", a transmis Marcel Ciolacu românilor.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a mers să voteze în comuna ilfoveană Baloteşti.

"Trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor. Ca atare, este foarte importantă prezenţa la vot, este foarte important cine ne reperzintă la Bruxelles, este foarte important cine conduce comunităţile", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului.

Şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a îndemnat românii să vină în număr cât mai mare la urne. "Un gând special pentru cei peste un milion de tineri care votează pentru prima dată. Este foarte important să facă acest prim pas către implicare democratică şi civică. Este un moment foarte complicat în istoria Europei, în istoria lumii, în istoria naţională, trebuie cu toţii să ne implicăm şi să ne decidem singuri destinul", a spus Mircea Geoană.

Deputatul George Simion s-a prezentat la vot la o secţie electorală din Bucureşti. A votat aici doar la europarlamentare. Pentru locale s-a deplasat apoi în Vrancea, unde are domiciliul. "Fac un apel la toată lumea să meargă la vot. Indiferent ce opţiuni au. Să votăm pentru viitorul copiilor noştri şi pentru viitorul românilor", a transmis el.

Alegerile europarlamentare şi locale, primul test electoral din 2024

Europarlamentarele şi localele sunt primul test electoral de anul acesta. În funcţie de rezultate, politicienii vor face aranjamentele pentru următoarele alegeri, cele prezidenţiale, din 15 septembrie şi cele parlamentare, din 8 decembrie.

Sursele Observator spun că cei doi lideri ai coaliţiei de guvernare ar putea fi adversari în toamnă, în cursa pentru Palatul Cotroceni. De altfel, săptămâna viitoare cele două partide aflate la putere vor avea şedinţe decisive în care vor discuta despre candidaţii la alegerile prezidenţiale. În acelaşi timp, liderii partidelor din Opoziţie s-ar putea înscrie şi ei în competiţia pentru funcţia supremă în stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Alegeri locale 2024 » Miza alegerilor de pe 9 iunie. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă ar putea ajunge adversari la alegerile prezidenţiale