Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Generaţia care votează pentru prima oară. Tinerii visează la o ţară din care nimeni nu pleacă

Tinerii sunt cel mai greu de scos din casă şi de convins să meargă la vot. Reporterii Observator au găsit însă câţiva aflaţi la primul lor vot, dar şi pe alţii care s-au născut în acelaşi timp cu democraţia.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 06.12.2020 , 19:37

  • La alegerile parlamentare din 2016, mai puţin de o treime dintre tinerii cu vârste sub 35 de ani au votat.
  • Azi procentul la alegeri se anunţă mult mai mic. 

Alexandra - mama casnică, tatăl plecat la muncă în străinătate.Cosmin - ambii părinţi muncitori. Karina are ambii părinţi în prima linie, în spitale. Au toţi ceva în comun. Sunt la primul lor vot

Mazilu Alexandra, elevă: Recunosc ca am puţine emoţii am decis să îmi fac atât mie, cât şi ţării mele un cadou venind aici şi să-i ofer garanţia ţării mele că o să vin aici de câte ori o să fie nevoie de mine.

Karina Caramihai, elev: Astăzi este prima oară când am votat, dar nu şi prima oară când am venit la vot, pentru că atunci când eram mică mereu mă lua mama şi îmi explica ce se întâmplă şi de ce e important să votăm cu toţii. 

Vezi și

Toţi au pe cineva apropiat plecat afară şi totuşi niciunul dintre ei nu vrea să ia calea străinătăţii. Şi pentru asta votează azi.

Cosmin Grecu, elev: Nu vreau să fug, vreau să ştiu ce se întâmplă aici şi unde cresc, vreau să rămân acasă

la 18 ani, chiar nu se tem să viseze prea departe.

Lupu Andrei, elev: Ţin să cred că în câţiva ani, România va ajunge o ţară în care străinii vor zice vreau să merg la muncă în România. În punctul acela vreau să se ajungă.

Pentru cei care s-au născut acum 30 de ani, o dată cu democraţia, fiecare vot e important.

Mihaela Şovea: Am crezut şi am simţit ca prin vot pot schimba ceva, nu stând în faţa calculatoarelor şi dând vina dintr-o parte în alta atunci nu ai dreptul să te plângi şi să nu îţi convină ce se întâmplă.

Sebastian are un business în imobiliare şi greutăţile de care s-a lovit în ultimii ani l-au făcut să cunoască România reală.

Sebastian Chiriluş, antreprenor: Toţi sunt la fel, toţi sunt la fel. Asta e un cerc vicios, dar trebuie să pornim de undeva. Prezenţa la vot e primul pas. Chiar dacă îţi anulezi votul, măcar ştiu că exişti. Dacă tu nu exişti, normal că nu se vorbeşte cu tine, iar mesajul nu ţi se adresează ţie.

Dar nici nu s-a gândit să nu meargă azi la urne. La fel şi Alina, care a venit însoţită de fetiţa ei cea mare.

Alina Istrate: Pentru ea. Ăsta e motivul pentru care mereu vine cu mine la vot şi sunt convinsă că, urmându-mi exemplul, va face şi ea la fel.

Alina e mama a doi copii, o fată de 7 ani şi un băiat de nici 2 ani, şi face acum facultatea, în timpul concediului maternal.

Alina Istrate: Nu m-am simţit ajutată de România. 

Reporter: Ce îţi doreşti de la cei pe care i-ai votat azi?

Alina Istrate: Să îşi facă treaba şi să nu se mai certe între ei. E ca o luptă pentru a ajunge sus şi odată ce ajung sus, îi văd pierduţi.

La alegerile parlamentare din 2016, mai puţin de o treime dintre tinerii cu vârste sub 35 de ani au votat. Azi procentul se anunţă mult mai mic. 

Denisa Morariu-Tamaş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Generaţia care votează pentru prima oară. Tinerii visează la o ţară din care nimeni nu pleacă