Antena Meniu Search
x

Video Momentul adevărului pentru Ciucă și Ciolacu. Scenariul în care s-ar putea "înțelege" la alegerile prezidențiale

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă ar putea fi adversari în lupta pentru preşedinţia României. Nicolae Ciucă este obligat să candideze dacă partidul i-o cere - spun liderii PNL. Deocamdată, PSD şi PNL asteaptă momentul adevărului. Alegerile locale şi cele europarlamentare din iunie vor arăta dacă românii votează la pachet două partide cu ideologii opuse. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 01.04.2024, 21:46

Vezi și

Alianța PSD-PNL e cotată cu 53% din voturi la alegerile europene din 9 iunie. Datele apar într-un sondaj CURS realizat luna trecută la nivel național. La acest scor, PSD și PNL ar avea împreună cel puțin 20 de aleși în Parlamentul European.

AUR și Dreapta Unită ar fi la egalitate cu 14 procente, în timp ce UDMR și SOS România ar fi votate de 5% dintre alegători. În fine, PU-SL ar fi preferat de 4% dintre români. În total, România are 33 de locuri rezervate în Parlamentul European.

Alegerile europarlamentare din 9 iunie vor fi un moment decisiv pentru Coaliție

În funcție de rezultat, PSD și PNL ar putea susține un candidat comun în cursa prezidențială. La vârful puterii există și scenariul în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor fi adversari în bătălia pentru Cotroceni.

Pe acelaşi subiect
  • Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Dacă partidul va solicita acest lucru... partidul este suveran în astfel de situații și voi proceda că atare.
  • Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Și Bucureștiul, și România are nevoie de o forță unită între cele două partide, PSD și PNL, pentru construcție, pentru stabilitate politică, pentru viziune.

Dacă PSD și PNL vor avea un candidat comun la prezidențiale, înțelegerea din Coaliție va cuprinde cele mai importante funcții politice. Unul dintre partide ar da candidatul pentru Cotroceni, iar celălalt ar primi funcția de premier și Comisarul European din partea României. În plus, PSD și PNL ar putea candida pe liste comune la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

  • Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Fiecare partid e dator să își maximizeze rezultatele. Lista comună se poate doar în situația în care va există un candidat comun

În Coaliție au apărut tensiuni în legătură cu alianțele din județele Brașov și Bacău

Orgoliile liderilor județeni ar putea strică întelegerea de la centru - acolo unde s-a stabilit, inițial, că PSD și PNL vor susține candidați comuni la primăriile din orașele resedință de județ. O decizie ar trebui luată și pentru Mureș și Satu Mare - județe în care UDMR deține puterea la nivel local.

  • Marius Gîrlașiu, reporter Observator: Datele CURS arată că PSD ar câstiga detașat alegerile locale cu 35% din voturi. Social-democrații ar fi urmați de PNL cu 21%. Asta în timp ce AUR și Dreapta Unită - formată din USR, PMP și Forța Dreptei - ar fi la egalitate cu 13 procente. UDMR ar aduna 5% din voturi, în vreme ce SOS România și PU-SL ar fi preferate de 4% dintre români la alegerile pentru Primării și Consilii Județene.

Românii din Diaspora pot vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an. În același timp, ei pot alege o secție de votare aflată mai aproape de domiciliul sau reședința din străinătate. Cei interesați se pot înregistra de astăzi pe site-ul vot străinătate punct.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Momentul adevărului pentru Ciucă și Ciolacu. Scenariul în care s-ar putea "înțelege" la alegerile prezidențiale