Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Biroul Electoral Central a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă, pe motiv că nu s-au depus semnături - surse

Decizia fără precedent a Curţii Constituţionale a cutremurat scena politică. Diana Şoşoacă a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni, iar asta schimbă complet calculele partidelor. Voturile Dianei Şoşoacă pot propulsa acum un alt candidat în turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Preşedinta Partidului SOS România a făcut o nouă încercare, aseară, cu puțin timp înainte de ora 12 noaptea. Şi-a depus din nou candidatura cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului, însă și aceasta a fost respinsă duminică seara de BEC ca inadmisibilă, pentru că nu s-ar fi depus semnăturile necesare. Diana Șoșoacă ameninţă că se va plânge instanţelor internaţionale. 

de Redactia Observator

la 06.10.2024 , 20:37

UPDATE 20:30. Biroul Electoral Central a respins, duminică seara, cea de-a doua candidatură a Dianei Șoșoacă. Această candidatură este inadmisibilă pentru că nu s-au depus semnături. Potrivit surselor Observator, judecătorii USR și PNL au fost pentru candidatură, iar ceilalți au votat împotriva candidaturii.

"Cea mai mare mârşăvie a Curţii Constituţionale. Această Curte nu mai are ce să caute în România. Trebuie desfiinţată şi aleasă de poporul român". Este prima reacţie a Dianei Şoşoacă, aflată într-un live pe Facebook, când aude despre decizia CCR. Cele două contestații au fost semnate de Mihai Gheorghe Ursa şi Amalia Bellantoni, foşti colegi de partid în SOS România.

"Atâta timp cât ea instigă lumea la ura de rasă, dezbinare, hărțuire, agresiuni, are tot felul de acțiuni homofobe, la discriminare, ură la adresa tuturor comunităților. Își bate joc de statul român. Are tot felul de acțiuni care din nefericire nu sunt demne de un președinte al României, care încalcă grav Constituția", a spus Amalia Bellantoni, contestatară a Dianei Șoşoacă.

Vezi și

Cinci judecători au votat pentru adoptarea contestațiilor, în timp ce doi au fost împotrivă și alți doi au lipsit. Verdictul a fost fără echivoc: anularea deciziei Biroului Electoral Central prin care s-a înregistrat candidatura Dianei Șoșoaca. Acum, preşedinta SOS România nu mai are cale de atac.

Pe acelaşi subiect

"Prin decizie Curtea Constituțională s-a referit la comportamentul neloial, neadcvat față de valorile constituționale, față de statul de drept", a spus Tudorel Toader, fost judecător al Curţii Constituţionale.

Suspiciuni au fost şi cu privire la semnaturile false, strânse pentru candidatura Dianei Șoșoacă

"A depus doar niște copii xerox la semnăturile care au fost adunate pentru alegerile locale și europarlamentare, absolut toată lumea ne-a trimis probe cum se falsificau semnăturile, cum s-a făcut copy paste la baze de date. Am contestat semnăturile false la BEC, la Parchetul ÎCCJ", a spus Amalia Bellantoni, contestatară a Dianei Șoşoacă.

Decizia CCR a stârnit un val de reacţii din partea candidaţilor la prezidenţiale. Marcel Ciolacu susţine că motivarea judectorilor trebuie să apară rapid, altfel vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic. Nicolae Ciucă i-a atacat pe colegii din coaliţie, spunând că doresc puterea absolută.

"Indiferent cât de radical e mesajul cuiva în această țară, dreptul de a te exprima și a fi ales de cei care vor să te urmeze e un drept care cred că trebui să primeze", a spus Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale.

Primele reacţii de susţinere au venit de la Elena Lasconi şi George Simion

Cei doi ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma acestei decizii. Nu ar fi singurii. "Ceea ce îl avantajează pe Marcel Ciolacu, pentru că acesta speră în reeditarea competiţiei din 2000", a fost de părere Cristian Pîrvulescu, analist politic. Mai exact, atunci când în finala prezidenţială au ajuns Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor. 

La miezul nopţii, cu 10 minute înainte de termenul limită, preşedinta SOS România şi-a depus, din nou, candidatura la Biroul Electoral Central, fără semnaturi. 

"Curtea a decis sa-mi anuleze decizia primului dosar, eu am venit cu al doilea dosar, sa vedem, o anulează și pe asta, nicio problemă", a spus Diana Şoşoacă, preşedinte SOS România. 

"Eu sunt convins ca noua candidatură nu poate sa aibă decât soarta primeia", a declarat Tudorel Toader, fost judecător al Curţii Constituţionale.

Şoşoacă ameninţă acum cu acţiuni în instanţă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi Curtea de Arbitraj de la Haga.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?
Observator » Evenimente » Biroul Electoral Central a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă, pe motiv că nu s-au depus semnături - surse