Antena LIVE

CE a aprobat modificarea PNRR. A fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile și a fost inclus capitolul RePowerEU

Premierul Marcel Ciolacu a salutat, marţi, decizia Comisiei Europene de aprobare a modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, subliniind că astfel a fost confirmată oficial şi eliminarea angajamentului privind plafonul de 9,4% din PIB referitor la cheltuielile cu pensiile, transmite Agerpres.

De la 21.11.2023, 17:06
CE a aprobat modificarea PNRR. A fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile și a fost inclus capitolul RePowerEU Shutterstock

"Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, de astăzi scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070. Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experţii Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari.

Înlăturăm, în acest fel, inechităţile dintre pensionarii care au contribuit şi au muncit la fel şi asigurăm garanţia că veniturile pensionarilor vor putea creşte şi în viitor, corelate în mod legitim cu performanţa economică a ţării. Acesta este unul dintre obiectivele mele esenţiale în mandatul de premier: creşterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai", a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Modificarea PNRR, aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat marţi modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro, document care, în forma sa modificată, include şi capitolul REPowerEU, informează Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene (MIPE). Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii.

Pe acelaşi subiect

"Un succes mare pentru România şi pentru corecta gestionare şi prioritizare a investiţiilor din PNRR. Am reaşezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziţia verde, digitală, asistenţa medicală, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi protecţia socială, transporturile, educaţia şi, nu în ultimul rând, fiscalitatea. Suntem prudenţi cu banii statului, dar prompţi în accesarea fondurilor europene şi dezvoltarea României. Le mulţumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine şi au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziţia în faţa partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului şi cuvântul nostru dat în faţa Comisiei au credibilitatea necesară şi suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcţie sustenabilă şi responsabilă", a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme şi şapte investiţii care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziţia verde, alocând 44,1% (faţă de 41% în planul iniţial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, creşte alocarea fondurilor pentru tranziţia digitală a ţării, de la 20,5%, la 21,8%, precizează MIPE.

Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare. Totodată, în noul Plan nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.

La începutul lunii decembrie urmează aprobarea revizuirii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României în cadrul ECOFIN - Consiliul miniştrilor de finanţe, urmând ca, apoi, să fie emisă o nouă decizie de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

pensii plafon pensii pnrr marcel ciolacu
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă....
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în...
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024