Postul Crăciunului mai scump. La tarabă, preţul legumelor este şi de două ori mai mare
România intră în Postul Crăciunului, iar cei care vor să-l ţină ţină îşi refac bugetul. Anul acesta va fi mai scump! La tarabă, preţul legumelor este şi de două ori mai mare comparativ cu lunile trecute.
De Redactia Observator la 12.11.2018, 22:42România intră în Postul Crăciunului, iar cei care vor să-l ţină ţină îşi refac bugetul. Anul acesta va fi mai scump! La tarabă, preţul legumelor este şi de două ori mai mare comparativ cu lunile trecute. Cartofii, legumele, conservele sau citricele s-au scumpit, arată şi datele oficiale de la INS. Bucătarii vin însă cu reţete mai puţin costistoare.
Ceapa, roşiile şi ciupercile sunt legumele ideale atunci când vine vorba despre compoziţia ardeilor umpluţi. Ca să fie la fel de gustoşi precum cei care conţin carne, bucătarul ne spune un secret. Legumele se călesc bine înainte, iar atunci când sunt gata se pune şi orezul în tigaie.
Bucătarii îi sfătuiesc pe cei care vor să facă economii în perioada postului să îşi facă rezerve. Pentru că acum încă mai găsim la tarabe legume româneşti.
Petrică Topîrceanu, bucătar: Ele se pot depozita, se pot pune în congelator din timp şi se menţin destul de bine. Gospodarii ştiu despre ce este vorba, care îşi fac provizii din timp.
Ultimele legume de sezon sunt mai scumpe decât anul trecut, arată datele oficiale de la Institutul de Statistică.
Un kilogram de roşii româneşti costă 4,7 lei, castraveţii 5,9 lei, gogoşarii 4,90 lei, iar cartofii 2 lei. Comparativ cu decembrie 2017, preţul cartofilor a crescut cel mai mult. Cu aproape 30 la sută. Creşteri s-au înregistrat şi conservele de legume, dar şi citrice.
Postul Crăciunului ţine patruzeci de zile. Anul acesta va începe pe 14 noiembrie şi se va încheia în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. În toate sâmbetele și duminicile din post, până pe 20 decembrie, vor fi dezlegări la pește, vin și ulei.