Cum diferenţiem brânza de casă de brânza din comerţ? La ce trebuie să fim atenţi atunci când vrem să cumpărăm
Brânză proaspătă, cu roşii dulci, româneşti - vorbim, desigur, despre meniul preferat al verii, pentru români. Atenţie, însă, ce şi de unde cumpăraţi. O singură felie de caş tradiţional, luat din locul nepotrivit, vă poate trimite în spital.
De Redactia Observator la 06.07.2024, 13:56- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Donald Trump a anunţat deja pe cine nu va include în noua administraţie. Val de proteste după realegerea lui în funcție
Telemea de vacă, de oaie sau de capră, veche sau proaspătă, nimic nu lipseşte de pe tarabele din pieţe. Clienţii fac coadă mai ceva ca la raionul de carne.
"Este o diferenţă destul de mare între brânza de casă şi brânza din comerţ, care are lapte pasteurizat. Se simte că este altceva. Dacă este exagerat de albă automat nu este în regulă. Şi textura la fel, trebuie să fie bine închegată, să nu fie sfărâmicioasă", spune Nicolae Gheorghescu, producător local Sebeş.
Cum diferenţiem brânza de casă de brânza din comerţ?
Elena aduce zilnic produse lactate proaspete pentru clienţii fideli.
"Telemea proaspătă de oaie, pe care o produce zilnic, o aducem în fiecare zi la piaţă la Deva. O brânză proapătă este mai lucioasă, albă, deci se cunoaşte care e proaspătă", spune Elena Danciu, producător local Rapoltu Mare.
Specialiştii ne recomandă să fim atenţi la modul în care transportăm şi păstrăm aceste alimente. Brânzeturile pot fi foarte periculoase dacă sunt ţinute în condiţii improprii.
"Clar trebuie să fie menţinute la temperatura frigiderului şi este clar că trebuie să cumpărăm aceste produse doar din magazine care sunt specializate sau din pieţele agroalimentare din zonele special amenajate pentru producători, care asigură atât spaţii frigorifice, cât şi o temperatură corespunzătoare", a declarat Dr. Cecilia Birău, purtator cuvânt DSP Hunedoara.
Roşiile de curte sunt şi ele la fel de căutate de români. "O roşie care e din import nu se face aşa, uitaţi, nu e perfecţiune, la o roşie perfectă îţi dai seama...", a declarat Mihaela Moga, producător local Sântuhalm.
Preţurile la telemeaua de vacă ajung până la 30 de lei kilogramul, telemeaua veche - 50 lei, caşul - 35, iar urda - 20 lei. Brânza proaspătă se vinde cu 40 de lei kilogramul.