Fructul românesc care umple tarabele din piețe și în noiembrie. Cu cât se vinde o caserolă: "Ne apropiem de mijlocul lunii şi încă recoltăm"
La masa de Crăciun vom putea mânca fructe şi legume româneşti, pe care în mod normal le culegeam în mijlocul verii. Deşi e noiembrie, temperaturile de peste 20 de grade i-au ajutat pe producători să prelungească sezonul gustului românesc. Acum găsim la piaţă căpşuni românești, bucuria clienţilor, dar şi a micilor fermieri.
De Redactia Observator la 09.11.2023, 21:04Pe plantațiile din județul Iaşi se lucrează ca-n plină vară. Numai în comuna Aroneanu sunt culese 200 de kilograme de căpşune pe săptămână.
Marius Lungu, producător local: Până acum recoltam până la mijlocul lunii octombrie, acum văd că ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie şi încă recoltăm.
Clara Mihociu, reporter Observator: Mai găsim oare la Crăciun căpşuni proaspete româneşti?
Marius Lungu, producător local: Sperăm, sperăm! Dacă apare Moş Crăciun aici şi vrea să mănânce căpşuni, vă sun!
- Cât costă un kg de căpşuni de toamnă. O fostă studentă la Agronomie a pus bazele unei plantaţii care dă...
- Vânzătorii de iluzii. Cum reuşesc unii comercianţi să te păcălească să cumperi produse "româneşti": "Ia...
- Ideea prin care un agricultor din Maramureş şi-a "înflorit" afacerea. Cât costă un kilogram de căpşune dacă...
În pieţe sau magazine, o caserolă de căpşune costă 15 lei
Ana Maria Ignat, Adminstartor Aprozar: Sunt de câmp, nestropite, bio şi de aceea clienţii noştri le preferă pentru copilaşi.
De pe tarabe nu lipsesc nici legumele româneşti.
Clara Mihociu, reporter Observator: Una dintre marile surprize ale sezonului legumicol sunt păstăile. Ar fi trebuit să se încheie perioada lor acum aproximativ o lună, dar pentru că a fost cald afară le găsim în continuare în pieţe şi le vom mai găsi cel puţin două săptămâni. Acum costă 10 lei kg, sunt chiar mai ieftine decât în vară când se vindeau cu 12-13 lei/ kg.
Şi vinetele, castraveții sau gogoșarii sunt mai ieftini faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Iar roșiile și ardeii kapia românești nu se mai găseau.
Guțu Lînă, comerciant: Deci nici în plin sezon nu găseai aşa ceva. Dreaptă, super ok, cărnoasă. Ia uitaţi rupe ardeiul. La vremea de anul trecut era mult mai scump, pentru că era totul de import.
În ciuda vremii calde, România nu poate acoperi consumul de fructe şi legume din producţia internă.