Antena LIVE

Alegeri parlamentare în Serbia. Partidul lui Aleksandar Vucic a câștigat majoritatea absolută. Opoziţia a reclamat fraude

Alegeri parlamentare în Serbia. Partidul populist al președintelui Aleksandar Vucic a câștigat peste jumătate din locurile din parlament. Opoziția a strâns doar 23% și reclamă fraude electorale.

De la 18.12.2023, 11:13
Alegeri parlamentare în Serbia. Partidul lui Aleksandar Vucic a câștigat majoritatea în parlament. Opoziţia a reclamat fraude Getty Images

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat duminică seară victoria partidului său (SNS, dreapta naţionalistă) în alegerile parlamentare anticipate, din care ar urma să iasă şi mai puternic, cu cel puţin 127 din cele 250 de locuri din Parlament, relatează AFP.

"Vom avea o majoritate absolută în Parlament cu 127 de locuri", a declarat el încrezător în cadrul unei conferinţe de presă, pe baza procesării a 76% din buletinele de vot. În legislatura precedentă, SNS (Partidul Progresist Sârb) a avut 120 de locuri. Alegerile parlamentare, al cincilea scrutin din 2012 încoace, au coincis şi cu alegerile locale în majoritatea municipalităţilor, în capitala Belgrad şi în provincia nordică Voivodina.

Alegeri parlamentare în Serbia. Opoziția a strâns doar 23%

Omniprezent în mass-media, preşedintele sârb a figurat pe toate afişele, făcând din aceste alegeri legislative şi locale un referendum asupra persoanei sale. "Treaba mea a fost să fac tot ce mi-a stat în putinţă pentru ca dumneavoastră să obţineţi o majoritate absolută în parlament", a declarat el duminică seara, "foarte mândru" de campania desfăşurată.

Pe acelaşi subiect

Rezultatele oficiale nu sunt aşteptate decât luni seara, potrivit opoziţiei reunite sub sigla "Serbia împotriva violenţei" (SPN), care ar fi obţinut 23,5% din voturi. Această coaliţie, formată în urma uriaşelor manifestaţii care au zguduit ţara în luna mai după ce 19 persoane au fost ucise în două atacuri armate în masă - dintre care unul într-o şcoală primară -, a denunţat în mod constant o campanie părtinitoare, despre care susţine că a fost afectată de fraude.

Partidul Socialist al Serbiei al ministrului de externe demisionar Ivica Dacic era văzut pe locul al treilea, cu sub 7% din voturi.

Opoziția reclamă fraude electorale în Serbia

Marinika Tepic, care conduce SPN, a condamnat "aducerea de alegători care nu locuiesc nici în Serbia, nici la Belgrad, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a legii". "Vom folosi toate mijloacele legale şi democratice pentru a apăra voinţa belgrădenilor şi a cetăţenilor din întreaga Serbie", a promis ea.

Colegul ei, Radomir Lazovic, a menţionat deja neregulile duminică dimineaţă, afirmând că a fost poate "cel mai murdar proces electoral", referindu-se la "cumpărarea de voturi, semnături false...". De asemenea, opoziţia a afirmat că la Belgrad au sosit autobuze pline de oameni pentru a vota ca nerezidenţi.

Centrul pentru Cercetare, Transparenţă şi Responsabilitate (CRTA), a cărui echipă de observatori afirmă că a fost atacată la Odzaci (nord-est) "după ce a înregistrat un caz de corupţie electorală, unde zeci de buletine de vot au fost aduse la birourile partidelor politice", a declarat că "cea mai mare îngrijorare este cauzată de numărul mai mare de alegători aduşi la Belgrad din alte locuri".

Premierul Ana Brnabic a respins aceste acuzaţii în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în cursul serii. Într-un exerciţiu obişnuit şi pentru preşedinte, ea a enumerat titlurile din presa care nu susţine SNS, acuzându-le că încearcă să semene haos prin minciuni.

La ultimele alegeri legislative, desfăşurate în paralel cu alegerile prezidenţiale şi municipale din aprilie 2022, SNS şi aliaţii săi au obţinut 120 din cele 250 de locuri din parlament, iar Aleksandar Vucic a fost reales pentru un al doilea mandat. Dar, după atacurile armate din mai, opoziţia a cerut noi alegeri parlamentare, pe care Vucic le-a convocat la începutul lunii noiembrie, sperând să îşi consolideze controlul.

Campania electorală din Serbia a fost marcată şi de revenirea în politică a unor figuri ultranaţionaliste din trecut, printre care Vojislav Seselj - fost colaborator al lui Slobodan Miloşevic şi fostul mentor politic al lui Aleksandar Vucic pe vremea când acesta era încă membru al Partidului Radical Sârb, de extremă dreapta, condamnat apoi de justiţia internaţională pentru crime împotriva umanităţii. El este acum un aliat al SNS în alegerile locale din Belgrad.

Ți-a plăcut acest articol?

serbia alegeri parlamentare aleksandar vucic
Întrebarea zilei
Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se...
CaTine
Publicat 20.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Billie Eilish a lansat un nou album. Discul include 10 piese
ZU
Publicat 20.05.2024
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Hello taste
Publicat 20.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Medicool
Publicat 20.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024