„Am uitat de bombardamente doar în travaliu”. Povestea unei mame care a născut în subsolul unei maternităţi din Kiev
Un subsol rece, cu un coridor și camere înguste de o parte şi de alta, folosit anterior ca vestiar pentru personalul spitalului. Scaune scorojite, bănci uzate şi leagăne pentru nou-născuţi. Acolo, Mariia Shostak, în vârstă de 25 de ani, şi-a cunoscut fiul pentru prima dată. Bebeluşul s-a născut la Kiev pe 25 februarie, a doua zi a războiului început de Rusia în Ucraina.
De Larisa Andreescu la 08.03.2022, 14:31Ştirile despre invazia Rusiei în Ucraina au găsit-o pe Mariia Shostak în secţia spitalului, la ora 6 dimineaţa, cu o zi mai devreme decât preconiza, în departamentul de patologie a sarcinii, la maternitatea oraşului Kiev, din districul Solomianskyi. Ajunsese acolo după ce medicii o sfătuiseră să rămână sub controlul acestora, pentru a-i fi monitorizată sarcina cu risc ridicat.
Doctorul a încercat să rămână calm, glumând: „Nu vă fie frică. Femeile au născut chiar și în Leningradul asediat”. Asistentele însă păreau confuze și șopteau că nu aveau instrucțiuni despre cum să acționeze. Femeia avea contracţii uşoare când au început să se auzdă sirenele antiaeriene. A fost ajutată să se aşeze pe un scaun cu rotile şi condusă în adăpostul anti-bombă al spitalului. Subsolul.
Era foarte aglomerat înăuntru. Pe lângă toți pacienții și personalul, locuitorii caselor învecinate veniseră acolo să se ascundă de rachetele rusești. După câteva ore, s-a întors în secție, dar i s-a spus să fie gata să se ascundă din nou în orice moment. Nu a dormit în acea noapte, deoarece contracțiile au devenit din ce în ce mai intense și își pierdea răbdarea şi citind toate ştirile care apăreau constant pe telefon despre agresiunile ruse din ţară. A doua zi dimineaţă, potrivit Kiyv Independent, a fost nevoită să coboare din nou în subsol. La scurt timp, doctorul a examinat-o şi i-a spus că va fi nevoită să nască în buncăr, chiar acolo. Şi-a sunat soţul, i-a cerut să cumpere nişte medicamente şi mâncare în drum spre spital, dar bărbatul n-a apucat să ajungă la timp, fiind blocat în trafic.
5 ore de travaliu în zgomotul bombardamentelor, înainte de naşterea prin cezariană
- Război Rusia - Ucraina, ziua 13 LIVE TEXT. Zelenski acuză Occidentul că nu și-a respectat promisiunile. Coridorul...
- Condițiile puse de un preot ca să ajute refugiați ucraineni au stârnit revoltă în Polonia. "Dumnezeu este unul!"
- Un băieţel din Ucraina plânge şi trage după el o jucărie de pluş, în timp ce trece graniţa spre Polonia.
„Eram atât de supărată că nu s-a dus la farmacie în avans și că nu era acolo lângă mine când am intrat în travaliu”, şi-a amintit femeia. „Nu voi aprofunda în toate detaliile medicale, dar în timpul nașterii, probabil că a fost singura dată în această săptămână îngrozitoare în care am uitat de războiul în care se declanșează. Am uitat de bombardamente doar în travaliu”
Mariia a încercat iniţial să nască natural, dar după 5 ore a fost de acord să fie operată sub anestezie. „În timp ce eram anesteziată am auzit greutatea fiului meu – 4,09 kilograme.”
Se auzeau sirenele antiaeriene când soţul ei a reuşit să ajungă în buncărul spitalului. A venit împreună cu asistenta care îl ţinea în braţe pe fiul lor, moment în care femeia a avut în sfârşti şansa să-şi cunoască copilaşul cum trebuie. La scurt timp după, forțele armate ruse au lovit o clădire rezidențială din apropierea spitalului. În următoarele trei zile, Mariia și familia ei și-au petrecut marea majoritate a timpului în adăpost. A suferit atât de mult după operație încât abia putea vorbi, darămite să urce scările. Și liftul era întotdeauna aglomerat.
„Eu și soțul meu am stat pe holul adăpostului, legănând copilul pe rând. A fost cel mai greu moment pentru mine pentru că înainte și după naștere aveam picioarele teribil de umflate. Am vrut doar să mă bag în pat”, a spus ea.
Un biberon de lapte, împărţit la 2 - 3 bebeluşi
Femeia a declarat pentru Kyiv Independent că în adăpostul spitalului există suficiente materiale medicale și dispozitive pentru CTG al fetusului, dar laptele praf pentru hrănirea bebelușilor erau insuficient. Din cauza stresului, multe mame nu au avut imediat colostru sau lapte, iar spitalul, potrivit femeii, a trebuit să împartă câte un biberon de amestesc de lapte pentru doi sau trei bebeluşi.
De mai multe ori, proaspăta mamă a simţit că nu mai poate rezista în buncăr, aşa că soţul ei a ajutat-o de mai multe ori să ajungă în salon pentru a putea dormi puţin. Toate zilele petrecute în maternitate s-au simţit ca o singură zi, lungă şi grea, a povestit Mariia, deoarece îi era greu să mai distingă ziua de noapte şi simţea că trecuseră deja câteva luni.
A încercat să se calmeze refuzând să mai citească ştirile despre situaţia actuală, dar îi era foarte greu să ignore sunetul rachetelor care loveau în apropiere. „Uneori mă ajută să mă concentrez asupra gândurilor şi dorinţelor mele”, mărturiseşte ea.
Își amintește că își dorea atât de tare cafea încât o simțea din altă cameră şi la un momentdat l-a rugat pe soţul ei să ia de la asistente. „Ne-au dat cafea cu frişcă, cafea solubilă și chiar ne-au dat un pachet de prăjituri. Banii ne-au fost refuzați categoric. A fost probabil cea mai delicioasă cafea instant din viața mea”, și-a amintit ea.
La 1 martie, Mariia Shostak și fiul ei au fost externați din spital. „Mi-am imaginat toate acestea foarte diferit. Am vrut să fiu înconjurată de familie, prieteni, flori, să fac câteva fotografii”, a recunoscut femeia. „Dar, în realitate, soțul meu a condus mașina cât mai aproape de ieșirea din spital și am sărit în ea, însoțiți de un soldat al Forțelor de Apărare Teritorială, și am plecat.”
Război Rusia - Ucraina, ziua 13
Rusia a anunţat, pentru această dimineaţă, o nouă încetare a focului pentru evacuarea civililor din Kiev, Harkov şi alte oraşe ucrainene. Dar aproape toate rutele de evacuare duc spre Rusia sau Belarus, iar ucrainenii au respins deja aceste variante. O nouă rundă de negocieri între delegaţiile celor două părţi s-a încheiat, aseară, fără rezultat. Dar discuţiile vor continua iar miniştrii de externe ucrainean şi rus s-ar putea întâlni, joi, în Turcia. Rusia a ameninţat, în premieră, că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1.
Un milion şi jumătate de oameni au părăsit până acum Ucraina. Dar ONU avertizează că această criză umanitară este abia la început: peste 4 milioane de ucraineni vor deveni refugiaţi.
Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA8, ZIUA 9, ZIUA 10, ZIUA 11 și ZIUA 12