Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Condițiile puse de un preot ca să ajute refugiați ucraineni au stârnit revoltă în Polonia. "Dumnezeu este unul!"

După izbucnirea războiului în Ucraina, pentru sute de mii de refugiați Polonia a devenit o a doua casă. Familii cu copii au fugit din calea morții în țara vecină, sperând să își găsească liniștea. Sunt ajutați și de localnici, care le oferă un acoperiș deasupra capului, primindu-i în casele lor. Un preot, însă, a stârnit revoltă într-un oraș polonez, acceptâd să ofere ajutor refugiaților doar în anumite condiții.

de Veronica Micu

la 08.03.2022 , 19:18

Condițiile puse de un preot ca să ajute refugiați ucraineni au stârnit revoltă în Polonia. "Dumnezeu este unul!"
Condițiile puse de un preot ca să ajute refugiați ucraineni au stârnit revoltă în Polonia. "Dumnezeu este unul!" - Profimedia

Din 24 februarie, când Vladimir Putin a declanșat invazia militară în Ucraina, peste 1,2 milioane de refugiați au intrat în Polonia.

Polonezii îi ajută pe ucraineni cum și cât pot, acceptând să-i primească sub acoperișul lor. Pentru miile de refugiați, izgoniți dintr-o țară sfâșiată de război, Polonia a fost prima poartă de salvare, iar mulți dintre ei nu exclud să rămân definitiv aici. 

Condițiile puse de un preot polonez refugiaților ucraineni au stârnit indignare

Articolul continuă după reclamă

În ajutorul refugiaților a sărit și una dintre parohiile din Gniezno, un oraș din vestul Poloniei. Preotul paroh a dorit să le întindă o mână oamenilor fugăriți de război, însă nu oricum. O femeie care căuta adăpost pentru rudele ei din Ucraina a fost șocată de răspunsul primit de la preot.

Pe acelaşi subiect

"Din motive obiective, independente de voința mea, în primul rând trebuie să se prezinte la Poliția Municipală din Gniezno. Persoanele nu trebuie să fumeze, să fie romano-catolici sau greco-catolici, iar copiii ar trebui să aibă mai mult de 10 ani. Cea mai bună variantă ar fi: bunica, fiica ei și copiii. Și fără niciun animal", i-a scris preotul, potrivit fakt.pl.

Condițiile puse de părinte au stârnit indignarea femeii. 

"Despre ce scrieți? Este vorba despre viață, despre salvare. Acum trebuie să le spun că trebuie să se convertească de la credința ortodoxă la cea catolică? Dumnezeu este unul", i-a răspuns poloneza.

Revoltată, femeia l-a raportat pe duhovnic autorităților locale.

"Este scandalos. Am crezut deja că Biserica din Polonia îi ajută cu adevărat pe toți refugiații care fug de război, moarte și foame. După cum se vede, îi ajută doar pe aleși", a scris un politician local, după ce cazul a ajuns în atenția presei poloneze.

Părintele pretențios și-a cerut scuze

Într-un final, duhovnicul și-a cerut scuze femeii pentru mesajul său, însă este vizat de o anchetă.

Arhiepiscopia Gniezno a ținut să precizeze că asistența refugiaților de război este oferită tuturor, indiferent de confesiune sau religie.

Cel puțin 1,2 milioane de refugiați au fugit din Ucraina în Polonia

Cel puțin 1,2 milioane de refugiați au trecut granița din Ucraina în Polonia de la începutul invaziei ruse, a anunțat pe Twitter Garda de Frontieră poloneză.

În total, cel puțin 1,7 milioane de refugiați au părăsit Ucraina, potrivit Națiunilor Unite. Deși majoritatea au ajuns în Polonia, mulți alții au intrat și în Ungaria, Slovacia, Moldova și România.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Condițiile puse de un preot ca să ajute refugiați ucraineni au stârnit revoltă în Polonia. "Dumnezeu este unul!"