Antena Meniu Search
x

Galerie foto Bebeluşi născuţi prematur şi copii bolnavi de cancer, trataţi în subsolul unui spital din Kiev: "Tremuri încontinuu de frică!"

Până acum, 16 copii captivi în războiul din Ucraina şi-au pierdut viaţa. Nevinovaţi. Familii întregi încercând să fugă din calea schimburilor de focuri au pierit necruţător în faţa armatei ruse. Iar cei care au supravieţuit îşi caută cu disperare scăparea. Sute de mame plâng şi se roagă ca teroarea să se termine, încercând să-şi liniştească copilaşii adăpostiţi în subsolurile spitalelor. Cel mai recent bilanţ al autorităţilor ucrainene arată 352 de morţi în rândul civililor, dintre care 16 copii şi aproape 1700 de răniţi. Tot Kievul spune că 5300 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi, fără a menţiona pierderile în rândul armatei ucrainene. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 28.02.2022, 16:37

Când sirenele antiaeriene se aud asurzitor de tare, Natalya Tyshchuk se simte relativ norocoasă. În primul rând pentru că este încă în viaţă şi ştie că doar aşa îşi poate ţine copilaşul în siguranţă. La fiecare avertisment trebuie să fugă alături de fetiţa ei Mia, născută cu trei luni înainte de termen, în decembrie, în subsolul care serveşte drept adăpost anti-bombă pentru spitalul de copii Okhmatdyt, din centrul Kievului.

Alături de ele sunt asistente şi alte mame care îşi poartă în braţe bebeluşii născuţi prematur şi internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. Cu multă grijă, dar cu mâinile tremurânde la fiecare zgomot care poate fi o bombă, transportă incubatoarele, canistrele de oxigen şi toate tuburile şi firele cu ajutorul cărora le sunt monitorizate fragilele vieţi. Natalya e bucuroasă însă că primul ei născut nu va avea amintiri din aceste zile traumatizante, relatează The Guardian.

„Desigur, e stresată de toată forfota, dar sunt fericită că este atât de micuţă şi nu îşi va aminti toate astea”, povesteşte ea într-un interviu telefonic oferit din adăpost. „Este neașteptat, este foarte greu de înțeles și este greu de trăit. Tremuri încontinuu de frică!"

16 copii au fost ucişi în războiul Rusia - Ucraina

Pe acelaşi subiect

Invazia a început cu mai puțin de o săptămână în urmă, dar a adus deja moarte și traume copiilor din toată Ucraina; chiar dacă s-ar opri mâine, o întreagă generaţie va purta cicatrici adunci în urma distrugerii şi terorii pe care războiul le lasă în urmă.

Până acum, 16 copii au fost omorâţi în timpul atacurilor. Prima copilă ucisă al cărui nume a fost făcut public este Polina, o fetiţă de clasa a IV-a din Kiev; o fotografie distribuită în mediul online o arăta zâmbitoare, cu fire vopsite roz în păr, neanticipând vreodată că viaţa ei s-ar putea sfârşit atât de brusc. Maşina familiei ei a fost atacată de sabotori ruşi în centrul oraşului, în timp ce încercau să scape şi să fugă spre un loc mai sigur, a declarat viceprimarul Kievului, Volodimir Bondarenko, într-o postare pe Facebook. Fratele ei a fost internat pentru tratament la spitalul Okhmatdyt, iar sora ei se află la terapie intensivă, transportată la alt spital. Polina şi părinţii săi au murit pe loc, după ce au fost împuşcaţi de ruşi.

Un alt copil a fost ucis de o bombă cu dispersie, împreună cu alţi doi civili adulți, în timp ce grupul se adăpostise la o grădiniţă cu creşă din orașul nordic Okhtyrka, a declarat Amnesty International. Bombele cu dispersie, interzise pe scară largă în temeiul dreptului internațional, păreau să fi fost trase de ruși.

„Vedeți, toată lumea este acoperită de sânge, totul. Uită-te la asta”, a spus un martor grupului. „Mă omoară faptul ca este o grădiniţă. În ce trag ei? În obiecte militare? Unde sunt ele?”. Explozia a stârnit temeri că armata Rusiei ar putea aduce în Ucraina unele dintre tacticile brutale pe care le-a folosit în Siria, unde trupele sale au bombardat cu imprudenţă ținte civile, inclusiv școli și spitale.

„Este uluitor să vezi un atac lansat fără discernământ asupra unei grădinițe și a unei creşe în care civilii caută un refugiu sigur. E foarte simplu, acest lucru ar trebui investigat ca o crimă de război”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International. „Nu există nicio justificare posibilă pentru aruncarea munițiilor cu dispersie în zonele populate, cu atât mai puțin în apropierea unei școli. Acest lucru... arată o nerespectare flagrantă față de viața civilă.”

Sute de mii de copii nu au mai mers la şcoală în ultimele zile şi nu din cauza pandemiei de Covid care a afectat întreaga lume, ci de data aceasta din cauza războiului. Unii dintre ei nu se vor mai întoarce niciodată într-o sală de clasă, în timp ce alţii nu-şi vor mai revedea profesorii sau chiar unii dintre colegi, omorâţi nedrept într-o bătălie care nu le aparţine şi pe care nu şi-au dorit-o niciodată. Doi profesori au fost ucişi de o rachetă care a lovit vineri o școală din estul oraşului Gorlovka, iar cel puțin șapte instituţii de învăţământ au fost bombardate, inclusiv grădinița din Okhtyrka.

„Școlile nu trebuie să devină câmpurile de luptă în care se duc războaie și elevii sunt victimele”, a spus Irina Saghoyan, directorul Salvați Copiii pentru Europa de Est.

Zeci de copii bolnavi, trataţi în subsolul spitalului

Chiar și cei mai mici ucraineni au fost afectați de violențe, câțiva fiind născuți în adăposturi anti-bombe în această săptămână, în timp ce rachetele au lovit orașele deasupra lor. Ministrul Sănătății, Viktor Liashko, a împărtășit fotografii cu doi dintre acești noi sosiți, numindu-i „fața războiului”. „Ei nu vor uita niciodată și noi nu vom ierta niciodată”, a scris el.

La spitalul Okhmatdyt, unde Tyshchuk se află cu fiica ei, zeci de copii născuţi prematur care au nevoie de tratament, zeci de copii cu cancer sau alte boli grave sunt înghesuiţi cu un singur îngrijitor în buncărul de la subsolul spitalului, proiectat de inginerii sovietici în anii 1970 pentru a rezista unui potențial război rece, în timp ce pacienţii îşi pot continua tratamentul.

Pereții sunt suficient de groși pentru a împiedica războiul, deși adăpostul este extrem de simplu, fără paturi pentru adulți, sau scaune sau mese, spune Natalya Tyshchuk. „Condițiile sunt minime, dar există un sentiment de siguranță aici. Stau pe podea, dar nu sunt ferestre și pereții sunt groși și nu auzim nicio explozie în afară de cele foarte puternice. Nimeni nu se aștepta la război, așa că nimeni nu s-a pregătit aici. De aceea avem doar ce am apucat – medicamente, paturi pentru copii, toate lucrurile necesare”

Trauma de a o urmări pe Mia luptând pentru viaţa ei în unitatea neonatală părea să se încheie în sfârşit săptămâna trecută. Medicii îi spuseseră mamei că este aproape pregătită să fie externată, dar apoi Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Astfel, cele două au rămas blocate în inima Capitalei, ţinta principală a misiunii militare ruse. În doar câteva zile se formase o familiaritate inconfortabilă cu sunetele bombelor, împuşcăturilor şi ale sirenelor care anunţau atacurile antiaeriene.

Atacuri ale armatei ruse în apropierea spitalului din Kiev

Sâmbătă după-amiază, Natalya o hrănea pe Mia, când afară a auzit un fluierat.

„A fost un sunet ciudat, aşa că am decis să mă ascund sub fereastră, cu spatele la perete”, îşi aduce ea aminte. Câteva clipe mai târziu s-au auzit sirenele şi a fugit spre subsol. În ciuda lipsei de confort din buncărul spitalului, ea stă adesea acolo şi încearcă să doarmă – mai degrabă decât petrecându-şi noaptea alergând în sus și în jos pe scări.

Din cauza restricţiilor împotriva Covid, spitalul nu permite vizita soţului, așa că trebuie să facă față atacului cu bombe singură, alături de micuţa ei fetiţă. Nu ştie nici măcar dacă va mai apuca să-l vadă, ori dacă soţul ei îşi va cunoaşte vreodată fetiţa. Bărbaţii sunt chemaţi la război pentru a-şi apăra ţara, însă femeia şi-ar dori din toată inima ca el să-i poată fi alături şi să-şi păzească proaspăta familie. Nu ştie dacă se va întoarce în viaţă, nu ştie nici dacă ele vor supravieţui atacurilor. Trăiesc într-o nesiguranţă cumplită învăluită în teroarea unui război atât de nedrept. Abia au devenit părinţi, dar soarta în loc să le aducă bucurie le-ar putea aduce un sfârşit necruţător.

„Este cel mai greu lucru pentru mine, faptul că sunt singură”, a spus Natalya. „Mă aştept să fim externate din spital marţi şi să fim nevoite să plecăm de aici, dar nu din cauza stării de sănătate a copilului meu, ci evacuate din cauza războiului”.

Război Rusia - Ucraina, ziua 5

A cincea zi a războiului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declarat Ucrainei a început cu noi bombardamente. Au fost auzite explozii în capitala Kiev și în principalul oraș Harkov, potrivit The Jerusalem Post, care citează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina. După câteva ore de calm, rușii au lansat un nou atac masiv în Harkov, soldat cu zeci de morți și răniți, potrivit consilierului ministrului ucrainean de Interne Anton Herashchenko. Între timp, la Gomel, în Belarus, continuă negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei. MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând.

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele în ZIUA 2ZIUA 3 și ZIUA 4 de război din Ucraina. Desfășurarea evenimentelor din data de 24 februarie poate fi urmărită AICI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Bebeluşi născuţi prematur şi copii bolnavi de cancer, trataţi în subsolul unui spital din Kiev: "Tremuri încontinuu de frică!"