Antena LIVE

Curs valutar

Polonia şi Ucraina au semnat un acord militar "fără precedent". Ce prevede pactul dintre cele două

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainan Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni la Varşovia cu premierul polonez Donald Tusk, iar cele două ţări au semnat, în ajunul summitului NATO de la Washington, un pact de securitate pe care liderul de la Kiev l-a caracterizat ca fiind "fără precedent". Tratatul prevede un plan prin care rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean. În plus, o legiune ucraineană va fi pregătită pe teritoriul polonez.

De la 08.07.2024, 18:08
Polonia şi Ucraina au semnat un acord militar "fără precedent". Ce prevede pactul dintre cele două Profimedia

Liderul ucrainean a sosit la Varşovia în cursul dimineţii, la doar câteva ore după ce rachete ruseşti au lovit mai multe oraşe din Ucraina, ucigând zeci de persoane şi avariind un spital de copii din Kiev, atacul asupra capitalei soldându-se cu cel puţin 20 de morţi.

Polonia este cea mai recentă ţară care semnează un acord de securitate cu Ucraina, urmând exemplul similar unor state precum Statele Unite şi Regatul Unit.

În cadrul unei conferinţe de presă comune, Zelenski a declarat că acordul include dispoziţii privind "cooperarea în doborârea şi contracararea atacurilor aeriene" ale Rusiei care se îndreaptă spre Polonia.

Ce prevede acordul semnat de Ucraina cu Polonia

Pe acelaşi subiect

"Am convenit să formăm şi să antrenăm o legiune ucraineană pe teritoriul polonez; va fi o nouă formaţiune alcătuită din voluntari", a mai anunţat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a împărtăşit vestea acordului de securitate încheiat cu Polonia şi într-o postare pe X, spunând că documentul este "fără precedent" 

De asemenea, în conferinţa de presă el a mulţumit Poloniei pentru toate avioanele de luptă pe care le-a trimis Ucrainei, adăugând că sunt în curs de desfăşurare discuţii pentru a furniza Kievului mai multe aeronave.

La rândul său, premierul Donald Tusk a vorbit despre ajutorul imens pe care cetăţenii polonezi l-au oferit Ucrainei şi despre faptul că acesta va continua atât timp cât Ucraina va avea nevoie de el.

Rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei, doborâte în Ucraina

"Puteţi continua să contaţi pe noi", i-a spus el lui Zelenski. Tusk a adăugat că lumea occidentală este conştientă de faptul că, dacă Ucraina pierde, se va termina rău pentru Polonia, Europa şi întreaga lume occidentală.

"Amândoi credem în victorie, amândoi credem în pace după victorie, amândoi credem în reconstrucţia rapidă şi eficientă a Ucrainei, din care Polonia va face parte", a spus Tusk, citat de presa din Polonia.

Tratatul prevede elaborarea unui plan prin care ''rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean''.

Livrea de avioane de vânătoare suplimentare MiG-29 

Conform acordului, Polonia examinează posibilitatea de a livra suplimentar avioane de vânătoare MiG-29 Kievului. Varşovia a livrat deja Ucrainei zece astfel de avioane militare.

Potrivit media ucrainene, partea poloneză ar putea furniza încă 14 avioane MiG-29. Totuşi, premierul Donald Tusk a subliniat că o condiţie esenţială este ca Polonia să îşi completeze stocul de avioane militare.

De asemenea, guvernul de la Varşovia va încuraja cetăţenii ucraineni aflaţi în Polonia să se alăture armatei ucrainene. Zelenski a spus că o unitate de voluntari ucraineni ar urma să fie instruită în Polonia, după care va reveni pe front în Ucraina.

Zelenski a precizat că "44 de pachete de echipamente militare, arme, muniţii" au fost deja date Ucrainei de către Polonia, iar Varşovia va trimite mai multe pachete similare de ajutor militar până la sfârşitul acestui an.

Tusk a precizat că acorduri similare au fost încheiate între Ucraina şi alte 19 ţări, precum şi cu Uniunea Europeană. El a subliniat că atât el, cât şi Zelenski au vrut să se asigure că acordul conţine obligaţii practice şi dispoziţii semnificative, mai degrabă decât simple declaraţii de bunăvoinţă. Tusk a asigurat că termenii acordului vor fi implementaţi cu promptitudine, cu sprijinul aliaţilor.

Ce urmează la summitul NATO de la Washington

Angajamentul faţă de aceste acorduri de securitate a fost luat la summitul NATO de la Vilnius din 2023, implicând toate ţările G7 şi alte 25 de state, inclusiv Polonia. Aceste acorduri garantează sprijinul aliaţilor occidentali pentru Ucraina.

Marţi, NATO va găzdui summitul său anual la Washington, unde se aşteaptă ca liderii să analizeze metodele de furnizare a unui ajutor pe termen lung pentru securitate şi instruire militară pentru Ucraina, la mai mult de doi ani de la invazia Rusiei.

La summitul NATO, Polonia va fi reprezentată de preşedintele Andrzej Duda, care urma să se întâlnească şi el cu Zelenski în cursul zilei de luni.

Polonia se numără printre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei şi în acest an va cheltui 4,12 % din PIB-ul său pentru apărare, conform estimărilor publicate de NATO - dublu faţă de orientările alianţei de 2 %.

O iniţiativă care ar putea fi aprobată în cadrul summitului de trei zile este asumarea de către NATO, în locul SUA, a mai multor responsabilităţi în ceea ce priveşte coordonarea formării şi asistenţei militare şi financiare pentru forţele ucrainene.

Se discută, de asemenea, despre acordarea unei prezenţe mai mari ucrainenilor în cadrul organismelor NATO, deşi nu există încă un consens privind aderarea Kievului la alianţă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina polonia pact
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024