''Otrava'' din trusa de machiaj. Produsele de înfrumuseţare care pot conţine ingrediente extrem de toxice
Aproape orice femeie are în trusa ei aproximativ 9 produse de înfrumuseţare: fond de ten, mascara, ruj, pudra, eyeliner, farduri, iar lista poate continua. Ce legătură are machiajul cu sănătatea? Fiecare dintre produsele enumerate pot ascunde substanţe dăunătoare, unele extrem de toxice pentru organism. Care sunt ingredientele cele mai periculoase, ce afecţiuni pot provoca dar şi ce trebuie să facem ca să ne ferim de ele?
De Redactia Observator la 27.12.2022, 13:28Atunci când vorbim de machiaj, ne gândim la culoare. Ce nu ştim, însă, este că pentru obţinerea acestor culori sunt folosite uneori şi metale grele. Astfel de substanţe sunt absorbite prin intermediul pielii şi pot ajunge direct în sânge, provocând tulburări grave.
Ionuţ Blejan, farmacist clinician: În rujuri pot fi utilizate metale grele, în oje din nou pot fi folosite metale grele. Toate acestea nu rămân la suprafață. Chiar și prin unghie, substanțele pot fi absorbite. Putem să vorbim și despre plumb, care se poate găsi în cantități mari în eyelinerele produse în țări unde nu există reglementări foarte stricte.
De asemenea, conservanţii din produsele cosmetice, ori sulfaţii, atât de des utilizaţi în compoziţia şampoanele de păr, pot cauza alergii şi iritaţii ale pielii.
Dr. Amalia-Elena Anghel, medic primar dermatovenerologie: Pielea se înroșește, devine pruriginoasă, ne mănâncă, până la reacții alergice. Tratamentul este de obicei facil, adică: dacă este un fond alergic, pacientul administrează un antihistaminic, o cremă reparatoare, iar în cazuri extreme, un corticosteroid topic.
- Poze fără machiaj sau filtre: O nouă reţea de socializare îşi propune să combată anxietatea creată de lumea...
- Tânăra care a ajuns finalistă Miss Anglia, complet nemachiată. Frumuseţea ei naturală i-a cucerit pe juraţi
- Produsul de make-up lansat de Rihanna care vine ambalat în pliculeţe de sos de roşii. Unii clienţi au avut...
Cum depistăm ingredientele periculoase
Substanţele periculoase sunt adesea trecute pe lista de ingrediente cu denumiri diferite, aşa că este mai greu să le depistăm. Cel mai simplu lucru pe care îl putem face, spun specialiştii, este să ne uitam cu atenţie la locul de fabricaţie.
Ionut Blejan, farmacist clinician: În SUA și în Europa sunt reglementări serioase în ceea ce privește produsele cosmetice, respectiv produsele de machiaj. Înainte de a fi puse în circulație, produsele sunt supuse unor teste microbiologice care să ateste că produsul nu este încărcat cu nicio bacterie sau cu nicio ciupercă.
În Uniunea Europeană au fost interzise aproximativ 1300 de substanţe considerate periculoase pentru organism, folosite în industria cosmetică.