20 decembrie, ziua în care se taie porcul pentru Crăciun
La români, pe 20 decembrie, e sărbătoare mare în gospodării. E Ignatul, ziua în care se taie porcul pentru Crăciun! Tradiţia începe dis-de-dimineaţă şi se termină abia spre seară, când preparatele din carne sunt gata
De Redactia Observator la 20.12.2015, 19:51
La români, pe 20 decembrie, e sărbătoare mare în gospodării. E Ignatul, ziua în care se taie porcul pentru Crăciun! Tradiţia începe dis-de-dimineaţă şi se termină abia spre seară, când preparatele din carne sunt gata
Ignatul în Ardeal nu ar mai fi obicei fără un pahar cu tărie. Aşa se dă startul la tranşatul cărnii. Iar gospodinele fac mâncare la ceaun, cei mai gustoşi cârnaţi, caltaboşi şi tot ce mai trebuie pentru masa de crăciun. Se alege şi carnea care merge la afumat sau la saramură.
Tot la Arad şi tot de Ignat nu au fost uitaţi nici cei nevoiaşi. Doi grăsuni de 160 de kilograme fiecare au fost sacrificaţi în piaţa centrală. Iar carnea şi preparatele pregătite de măcelari au fost împărţite.
A fost pregătită şi tradiţionala tocană cu varză. Dar şi ţuica amestecată cu caramel! Ca meniul să fie complet iar bucatele să alunece mai bine pe gât.
Gospodarii din Neamţ şi-au ascuţit şi ei bine cuţitele pentru Ignat. Odată ales purcelul din ogradă, fiecare ştie ce are de făcut.
Şi la Costeşti a fost ospăţ pe cinste. Autointitulatul rege al rromilor, Dan Stănescu, a tăiat un porc de peste 500 de kilograme. Cinci bărbaţi s-au chinuit cu Georgică!
În orice colţ al ţării, ritualul Ignatului e ţinut cu sfinţenie. Se spune că dacă nu e sacrificat în această zi, animalul începe să slăbească şi se îmbolnăveşte.