21 martie, Ziua Internaţională a Părinţilor Singuri. Familia monoparentală, o provocare uriașă
Sunt peste 13 milioane de familii monoparentale în întreaga lume şi astăzi vorbim despre ele. Pentru că 21 martie este Ziua Internaţională a Părinţilor Singuri. Tot răul este spre bine. Copiii pot creşte perfect fericiţi şi atunci când sunt crescuţi doar de mamă sau doar de tată.
De Redactia Observator la 21.03.2019, 15:23Sunt peste 13 milioane de familii monoparentale în întreaga lume şi astăzi vorbim despre ele. Pentru că 21 martie este Ziua Internaţională a Părinţilor Singuri. Sună cumva trist dar vă asigurăm că, dimpotrivă, tot răul este spre bine. Copiii pot creşte perfect fericiţi şi atunci când sunt crescuţi doar de mamă sau doar de tată.
Să fii părinte este o misiune grea. Iar să fii părinte singur este o provocare pentru oricine. O provocare pe care peste 620.000 de părinţi, mame şi taţi din România o înfruntă în fiecare zi.
Sunt părinţii singuri care cresc unul sau mai mulţi copii. Adrian este aşa-zis tată-erou. În urmă cu trei ani s-a despărţit de partenera lui. Şi a decis să se ocupe singur de cei trei copii ai lor, respectiv de o fată de 8 ani şi de doi băieţi, unul de 10 şi unul de 12 ani.
"Am studiat foarte mult şi am încercat să găsesc cele mai bune soluţii în aşa fel încât copiii mei să resimtă despărţirea cât mai puţin dureroasă şi să treacă mai uşor peste asta. Asta înseamnă timp mult petrecut cu ei, iubire necondiţionată, înţelegere, sprijin, suport, implicarea în viaţa socială" - Adrian Păşcuţă, tată
Şi a reuşit. Dimineaţa îi duce la şcoală. Apoi merge la universitate. E lector la facultatea de asistenţă socială din Timişoara şi le predă zilnic studenţilor lecţii despre tehnicile de supravieţuire în familii monoparentale.
De înţeles cu adevărat le-a înţeles el însuşi abia în ultimii ani. Acum ţine şi cursuri gratuite pentru adulţii care trec prin asta şi nu ştiu încotro s-o ia când vine vorba despre educaţia copiilor lor.
"O reteţă universal valabilă nu există, de la caz, la caz trebuie să existe flexibilitate. În cazul in care parintii nu reusesc sa aiba un dialog, un program e bun. daca nu există colaborare între parinti, se poate întampla ca cei mici sa devina santajisti" - Adrian Păşcuţă, tată
E cheia succesului şi pentru familia Patrisiei. De şapte ani, mama o creşte. Pe tatăl ei îl vede săptămânal.
"Patrisia nu a acceptat această situaţie, a negat realitatea mai mult de cinci ani, s-a aflat într-un blocaj emoţional în sensul în care nu a avut concentrare la şcoală, pentru că nu a fost bine emoţional. A trebuit să treacă, pe rând, pe la doi sau trei psihologi ca să încerce să deblocheze o parte din aceste dureri pe care ea nu şi le-a recunoscut. Ea încă îşi doreşte ca tati să se întoarcă acasă" - Anca Alexandru, mamă
"E foarte important ca bunăstarea şi echilibrul psihoemoţional al copiilor să fie primordial şi aici aş recomanda cuplurilor care ajung la divorţ să meargă la consiliere de cuplu şi consiliere centrată pe siguranţa copiilor astfel încât divorţul să se petreacă într-un mod în care copiii să înţeleagă şi să integreze cât mai bine această schimbare în viaţa lor" - Ana Măiţă, Asociaţia Mame pentru Mame
"Multă lume te consideră uşor de păcălit. Chemi un meseriaş de exemplu şi îţi cere mai mulţi bani decât i-ar cere unei femeie care e căsătorită, pentru că eşti femeie şi nu ştii, nu ai de ales. Lucrul cel mai greu însă este că suferă şi copilul. Au fost petreceri ale colegilor ei la care nu a fost invitată" - Antonia Enache, mamă
Despărţirea e grea şi, evident, ar fi mai bine să nu se ajungă acolo. Dar studiile arată că, dacă părintele e fericit cu el însuşi, atunci şi copilul va putea creşte fericit chiar şi într-o familie monoparentală.
Să nu uităm că multe dintre celebrităţile lumii au fost crescute de părinţi singuri. Barack Obama, Bill Clinton, Madonna, Julia Roberts sau Adele iar lista e mult mai lungă de atât.