Dulciurile ar putea fi interzise în magazine, lângă casele de marcat
Fără dulciuri şi alimente nesănătoase în apropierea caselor de marcat destinate familiilor. Este un proiect de lege, aflat deocamdată la Senat, care îşi propune să reducă astfel tendinţa copiilor, dar şi a părinţilor de a face cumpărături din impuls şi de poftă.
De Redactia Observator la 02.05.2019, 21:54Fără dulciuri şi alimente nesănătoase în apropierea caselor de marcat destinate familiilor. Este un proiect de lege, aflat deocamdată la Senat, care îşi propune să reducă astfel tendinţa copiilor, dar şi a părinţilor de a face cumpărături din impuls şi de poftă. Unele hypermarket-uri au preluat deja ideea şi au înlocuit bomboanele cu fructe.
Napolitane, biscuiţi, sucuri acidulate şi multă ciocolată. Este oferta irezistibilă a marilor magazine, cu care se încheie fiecare vizită la supermarket.
Dulciurile, eliminate de la casele de marcat din marile magazine
Simona Carniciu, medic diabetolog şi boli de nutriţie: Un copil care vede diverse reclame, diverse ambalaje, pofteşte, este o abundenţă de alimente, de alimente hipercalorice şi cu foarte mult zahăr
Produsele plasate în apropierea caselor de marcat sunt prezente şi pe lista alimentelor nerecomandate copiilor.
O nou lege ar putea veni în ajutorul părinţilor. Proiectul propune înfiinţarea, în toate magazinele, a unor case speciale pentru familii, unde să fie interzise rafturile speciale cu dulciuri şi alte produse nesănătoase. Printre acestea se numără alimentele cu mult zahăr, grăsimi, sare şi băuturile răcoritoare.
16% dintre copiii români sunt supraponderali, din cauza dulciurilor
În unele hypermarket-uri, ideea a fost deja implementată. Există case de marcat pentru familii, cu loc de joacă şi nici urmă de dulciuri la casă. Ba mai mult, cei mici primesc fructe de la comercianţi.
Părinţii ar vrea ca dulciurile să dispară de la toate casele de marcat. În plus, nimeni nu respectă destinaţia caselor speciale.
Propunerea legislativă trage un semnal de alarmă: 16% dintre copiii români sunt supraponderali, iar ţara noastră ocupă un ruşinos loc secund în Europa când vine vorba de obezitatea infantilă. În plus, numărul copiilor diagnosticaţi cu diabet creşte de la un an la altul.