O familie din Secuime prepară turtă dulce de patru generaţii. Care sunt secretele deliciului
Turta dulce este astăzi vedeta. Prima a fost preparată undeva pe la finalul anului 1000! Între timp a prins gusturi şi forme diverse, poate fi coaptă acasă sau cumpărată de-a gata, oricum ar fi e tare bună.
De Redactia Observator la 18.09.2019, 14:25Turta dulce este astăzi vedeta. Prima a fost preparată undeva pe la finalul anului 1000! Între timp a prins gusturi şi forme diverse, poate fi coaptă acasă sau cumpărată de-a gata, oricum ar fi e tare bună.
Colega noastră, Francesca Simionescu a fost tocmai în Secuime ca să-i afle povestea, într-o bucătărie de acolo, la o familie care prepară turtă dulce de câteva generaţii încoace.
În cuptorul din lut, vechi de jumătate de secol, turta dulce prinde gust. De formă, se ocupă de patru generaţii încoace familia Jozsef. Szanto, unul dintre cei patru membri care duc tradiţia mai departe, ne este ghid în povestea cu parfum de copilărie.
Szanto Jozsef: Facem din 1880. Eu când m-am născut, mama făcea acasă turtă dulce şi o vedeam, mi-a plăcut, nu mă obliga nimeni, aşa, numai din pasiune am făcut.
Şi aşa a ajuns să ştie acum toate secretele deliciului din poveştile Fraţilor Grimm. Cu 10 modele şi peste 300 de forme, creează tot şi cât îşi doreşte clientul. Din mâinile lui iau naştere turte în formă de inimă, pisici, cai ori maşini, care pornesc spre diverse firme ori târguri.
Iar clienţii par mulţumiţi dacă ne gândim la faptul că deja comenzile pentru Crăciun au început să curgă.
Peţurile pornesc de la 5 lei, dar pot ajunge şi la 30. Iar familia împărtăşeşte tradiţia tuturor celor curioşi să afle câtă muncă se află în spatele unei turte dulci perfect decorate.
Szanto Jozsef: Am avut anul trecut peste 3 mii de vizitatori. Anul ăsta am avut şi din Japonia, America, din Franţa. Dacă vin noi suntem pregătiţi, le dăm câte o turtă şi pastă de zahăr ca să încerce să decoreze câteva, să vadă cum este.