Antena Meniu Search
x

Video Cum ar putea rămâne șoferii români fără permis auto în doar 3 zile. Schimbarea propusă de MAI în Codul Rutier

O simplă vizită la medic i-ar putea lăsa în curând pe șoferi fără permis, potrivit unui proiect de lege, lansat de Ministerul Afacerilor Interne. Cei care dețin permis de conducere și prezintă simptome ce le pot afecta capacitățile de a conduce vor putea continua să şofeze doar în urma unui aviz favorabil primit de la specialist. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 19.10.2023, 11:09

Vezi și

Dacă, până acum, normele legislației rutiere aveau în vedere doar afecțiunile fizice, după modificările propuse de ministerul Afacerilor Interne vor fi luate în calcul și aptitudinile mentale ale șoferilor. Concret, orice medic care are în evidență o persoană cu permis de conducere și vede anumite simptome trebuie să îi recomande un consult la psiholog.

Dacă, mai departe, specialistul care, dacă în urma consultului, ajunge la concluzia că șoferul este inapt să conducă un autoturism, are obligația să anunțe poliția rutieră care, mai departe, îi poate retrage permisul de conducere. Iar lucrul acesta trebuie să se întâmple într-un termen de maxim 3 zile lucrătoare. Totul vine în contextul în care vedem tot mai des în trafic acte de violență, iar normele de circulație sunt tot mai des încălcate.

Fişa medicală pentru permis auto. Când e necesară, cum se obţine şi cât costă

Autorităţile din România eliberează, anual, peste un milion de permise auto. O parte dintre ele sunt obţinute de cei care au devenit şoferi de curând, însă cele mai multe dintre permisele auto proaspăt eliberate ajung, de fapt, la cei care aveau nevoie de o schimbare a permisului respectiv.

Pe acelaşi subiect

Iar în cazul persoanelor care au nevoie de o schimbare a permisului de conducere vorbim atât de cei care trebuie să schimbe documentul pentru că a termenul de valabilitate a expirat, cât şi de cei care trebuie să schimbe permisul auto pentru că precedentul document a suferit distrugeri.

În general, o persoană are nevoie să prezintă fişa medicală indiferent dacă vorbim de obţinerea sau de redobândirea permisului de conducere. Autorităţile au nevoie să fie sigure că persoana respectivă nu are probleme medicale care să o împiedice să conducă o maşină în deplină siguranţă. Există numeroase afecţiuni care pot împiedica o persoană să conducă o maşină în deplină siguranţă. Chiar şi la redobândirea permisului de conducere trebuie văzut dacă o persoană este 100% aptă să conducă o maşină. Nu se poate face schimbarea permisului auto în baza fişei medicale depuse anterior.

Ce analize trebuie să includă fişa medicală auto

Obţinerea unei fişe medicale auto este o acţiune mai complicată decât ar părea la prima vedere. Asta pentru că trebuie verificate, în prealabil, numeroase abilităţie ale eventualului şofer.

Din acest motiv trebuie precizat că sunt necesare analize ce ţin de medicina internă, ortopedie, traumatologie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, otorinolaringologie (ORL) şi, în anumite cazuri, chiar şi pneumologie.

Unde găseşti clinicile acreditate pentru eliberarea fişei medicale

În principiu, fişa medicală necesară pentru obţinerea sau redobândirea permisului auto poate fi obţinută la orice clinică medicală autorizată atât pentru eliberarea unui astfel de document, cât şi pentru efectuarea tuturor analizelor necesare. 

Specialiştii recomandă să vă interesaţi, în prealabil, despre cât de repede ar putea să elibereze clinica respectivă o fişă medicală auto, dar şi să solicitaţi referinţe despre clinica respectivă, pentru a vă asigura că serviciile oferite sunt de cea mai bună calitate.

Ce preţ are fişa medicală pentru permis

Preţul pentru obţinerea fişei medicale auto variază în funcţie de clinica la care apelaţi, însă în mod normal vorbim despre preţuri care variază între 150 şi 200 de lei, dar care în anumite cazuri pot depăşi foarte uşor pragul de 200 de lei. Există companii medicale care doresc să-şi fidelizeze clienţii cu diferite pachete promoţionale. De exemplu, pachete prin intermediul cărora să ofere şi alte servicii medicale pe lângă cele strict necesare pentru obţinerea fişei medicale auto.

Fişa medicală pentru şoferii profesionişti

Şoferii profesionişti au nevoie să obţină anual un aviz medical. Şi când spunem şoferi profesionişti nu ne referim strict la aceştia ci şi la cei care lucrează ca manageri de transport, dispeceri de transport, inspectori auto, profesori de legislaţie rutieră, etc. Vorbim despre un demers şi mai stufos decât în mod normal, pentru că există şi mai multe analize ce trebuie făcute de către şoferii profesionişti. Pe lângă analizele clasice, şoferii profesionişti trebuie să efectueze şi analize ce privesc glicemia sau colesterolul, examen de urină sau analize relevante în cazul HIV.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri Auto » Cum ar putea rămâne șoferii români fără permis auto în doar 3 zile. Schimbarea propusă de MAI în Codul Rutier