Antena Meniu Search
x

Curs valutar

De câte ori poţi să dai sala la examenul auto

Ai picat sala la examenul auto? Fie ești unul dintre ghinioniști, fie nu te-ai pregătit suficient. Oricare ar fi motivul, trebuie să știi ce ai de făcut pentru a lua permisul de conducere. Iată ce trebuie să faci dacă ai picat sala. 

de Redactia Observator

la 05.07.2023 , 18:39

De câte ori poţi să dai sala la examenul auto De câte ori poţi să dai sala la examenul auto - Shutterstock

Proba practică a examenului auto a rămas neschimbată de mulți ani, iar cei care vor să dea de permisul de conducere știu la ce să se aștepte, însă asta nu înseamnă că nu au emoții. Află ce trebuie să faci dacă ai picat examenul auto din rândurile de mai jos.

 Ce urmează după ce ai picat sala la examenul auto

Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, majoritatea tinerilor își doresc să obțină cât mai repede permisul de conducere. Cei care se înscriu la examenul auto și trec cu brio de proba teoretică trebuie să se pregătească pentru proba practică. Acest lucru nu este însă valabil pentru cei care au picat sala.  

Articolul continuă după reclamă

Candidații declarați respinși la proba teoretică se pot prezenta în vederea programării pentru o nouă examinare după cel puțin 15 zile de la data la care au fost respinși, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor școlii, după cum prevede legea. 

Pe acelaşi subiect

 De câte ori poţi da sala?

În cazul în care ai picat traseul, veste bună este că nu mai trebuie să dai, din nou, sala. Cu alte cuvinte, dacă ai fost declarat „Respins“ la proba practică nu trebuie decât să te programezi pentru o nouă examinare. În acest sens, va fi nevoie să mergi la direcția de permise de care aparții, dar doar după aproximativ două săptămâni de la primul eșec.  

Astfel, după fiecare încercare nereușită, indiferent că ai picat examenul teoretic sau proba practică, perioada de așteptare până mai poți da o dată examenul este de 15 zile calendaristice. Prin urmare, această experiență te va costa timp. De menționat că, de la 1 februarie 2017, atât taxa de examinare de 6 lei cât și cea de reexaminare de 84 de lei nu mai trebuie plătite.  

Când te poţi reprograma la traseu

În cazul în care ai primit calificativul respins la proba practică, te poți reprograma pentru o nouă examinare după o perioada de minim 15 zile (de la data probei nepromovate). În acest timp, ești obligat/ă să faci cel puțin 3 ședințe suplimentare de condus (6 ore). Pentru reprogramare, vei merge la sediul DRPCIV, cu:

  • dosarul cursantului (se va verifica dovada achitării taxei permisului auto);
  • dovada efectuării celor 3 ședințe suplimentare (vei primi un document de la instructorul tău);
  • cartea ta de identitate (buletinul).

Un reprezentant DRPCIV va verifica documentele și te va programa pentru a susține o nouă probă practică.

Acte necesare înscriere școala de șoferi

Odată ce ai hotărât care va fi școala de șoferi pe care dorești să o urmezi, îți va reveni datoria de a-ți completa cât mai conștiincios mapa cu documentele necesare: 

  • cartea de identitate, în original;
  • copie după cartea de identitate;
  • o fotografie de tip permis auto;
  • cerere de înscriere la examen, oferită de școala de șoferi;
  • fișa de școlarizare;
  • certificatul de cazier judiciar, obținut de la orice unitate de poliție;
  • avizul psihologic, obținut la un cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • avizul medical al unei policlinici autorizate de Direcția de Sănătate Publică.

Până când noile reglementări vor fi aprobate, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere în România este de:

  • 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;
  • 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C, CE, C1, C1E şi Tr;
  • 21 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, D1, D1E precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A;
  • 24 de ani pentru categoriile de vehicule Tb şi Tv.

Începând din 2 februarie 2023, conform aliniatului (6) al articolului 20 din OUG 195/2002, se pot obţine categoriile C şi CE de la vârsta de 18 ani, respectiv D şi DE de la varsta de 21 de ani împliniţi, însă posesorul va avea dreptul să conducă doar pe teritoriul României şi doar dacă deţine un certificat de calificare profesionala iniţială. Citeşte mai multe detalii despre aceste modificări aici.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri Auto » De câte ori poţi să dai sala la examenul auto