A început marcarea zonelor din Bucureşti unde va fi aplicată vinieta Oxigen. Avertisment pentru șoferii din Capitală
Şoferii care circulă în Capitală, pe bulevardul Iuliu Maniu mai precis, riscă amenzi uriaşe dacă sunt prinşi pe banda rezervată autobuzelor, marcată ca atare.

Şoferii care circulă în Capitală, pe bulevardul Iuliu Maniu mai precis, riscă amenzi uriaşe dacă sunt prinşi pe banda rezervată autobuzelor, marcată ca atare.
Măsura a intrat în vigoare de joi, 19 decembrie 2019, iar amenda este de cel puțin 870 de lei.
În lunile următoare, banda unică pentru autobuze și troleibuze se va extinde în toate zonele care permit separarea mijloacelor de transport în comun de mașinile particulare.
A început marcarea zonelor unde va fi aplicată vinieta Oxigen
- Bulgaria scumpeşte taxa de drum. Cât va costa vinieta electronică de la 1 mai 2025
- "Mai bine o arunci la gunoi". Piesa de schimb pentru un BMW second hand care a ajuns să coste mai mult decât maşina
- Sistemul E-Sigur prinde tot mai mulți șoferi care încearcă să scape de amenzi mințind
- Maşinile furate, găsite în mai puţin de o zi. Poliția Română cumpără un nou sistem de camere video inteligente
- 800.000 de euro, cea mai scumpă maşină expusă la Drop Down, salonul de maşini modificate
Chiar dacă vinieta Oxigen va deveni aplicabilă din martie 2020, Primăria Municipiului Bucureşti a început să monteze indicatoare cu zona unde va fi aplicată această taxă, potrivit mai multor imagini publicate pe pagina de Facebook Info Trafic Bucureşti şi Ilfov.
Două astfel de indicatoare au fost montate pe bulevardul Mărăşeşti, intersecţie cu bulevardul Cantemir (Piaţa Budapesta) şi pe bulevardul Dacia, intersecţie cu strada Polonă.
Cât este taxa pentru maşinile poluante
Taxa Oxigen va intra în vigoare din martie 2020. În lunile ianuarie şi februarie, oficialii locali şi-au propus să facă o campanie de informare pentru şoferi şi abia apoi să aplice taxa.
Rămâne valabil ca maşinile euro 4 să fie taxate din 2021, pentru zonele deja stabilite de municipalitate, iar maşinile sub euro 3 nu vor mai avea deloc acces în centrul oraşului, iniţial, şi nici în restul Capitalei, din 2024.
Complet interzise în Bucureşti vor fi si maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 .
Costurile acestei taxe nu sunt mici, dar se dorește ca prin aplicarea acestor norme, prin banii încasați de la posesorii de autoturisme, să se revigoreze și bugetul central al Capitalei.
Astfel, pentru maşinile non-Euro, taxa pe 1 an este de 1.900 de lei, cea pe 6 luni 1.100 de lei, cea pe o lună 300 de lei şi cea pentru o singură zi 15 lei.
În cazul maşinilor Euro 1, taxa pentru o zi rămâne tot de 15 lei, dar scade la 250 de lei pentru o lună, la 1.000 de lei pentru 6 luni şi la 1.700 de lei pentru 1 an. Similar, pentru maşinile Euro 2, taxa pentru o zi este tot de 15 lei, dar cea pentru o lună este de 200 de lei, cea pentru 6 luni de 900 de lei şi cea pentru 1 an este de 1.500 de lei.
Şoferii maşinilor Euro 3 vor scoate din buzunar 5 lei pentru o zi, 100 de lei pentru o lună, 450 de lei pentru 6 luni şi 700 de lei pentru un an, în timp ce şoferii maşinilor Euro 4 vor fi taxaţi cu 5 lei pentru o zi, 80 de lei pentru o lună, 350 de lei pentru 6 luni şi 500 de lei pentru un an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰