Antena Meniu Search
x

Video Industria auto e sufocată de lipsa globală de cipuri şi semiconductori. Dacia, printre mărcile afectate de criză

Traşi pe dreapta sau forţaţi să scoată la vânzare autoturisme cu dotări slabe, coloşii din industria auto încearcă să supravieţuiască lipsei globale de cipuri şi semiconductori. Specialiştii estimează că deficitul de componente va reduce anul acesta producţia auto mondială cu peste şapte milioane de unităţi.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 11.09.2021, 22:38

Vezi și

Cu frâna trasă. Aşa se lucrează în uzinele auto din întreaga lume. Pentru producătorii de

​autovehicule, problema lipsei semiconductorilor se dovedeşte a fi una fără precedent.  

Cecilia Tudor, manager Renault România: Toate mărcile au fost afectate. Au fost stabilite celule de criză care au gestionat această criză de componente. Nu a trecut, evident.

Andreea Guinea, şef produs Dacia Jogger: A afectat toată industria auto, din păcate. 

Pe acelaşi subiect

Dacia a fost nevoită să oprească producţia din nou, în septembrie

Făcuse deja asta în februarie, martie, aprilie şi apoi în iulie. Doar că fiecare zi cu lacătul pe uşă înseamnă un minus de aproximativ 1.400 de vehicule, spun reprezentanţii salariaţilor.

Mihai Bordeanu, director Dacia România: Este o criză care ne-a afectat pe toți, nu se poate nega acest lucru. Din păcate, nu pot prevedea sfârșitul acestei crize cu exactitate, nimeni nu poate. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Şi oficialii de la Ford au anunţat în mai multe rânduri oprirea producţiei. Iar în perioadele în care activitatea a fost reluată, în uzină s-a lucrat la capacitate redusă, în două ture, în loc de trei. 

Industria auto se chinuie de la o lună la alta

Cei care au insistat să ţină fabricile deschise s-au văzut obligaţi să renunţe la alte lucruri. Fie au produs mai puţin, fie au scos pe poartă maşini la standarde aproape uitate. Spre exemplu, într-o vreme în care totul e computerizat, Volkswagen a vândut, în Brazilia, o maşină fără sistem audio şi fără navigaţie. Iar în locul componentelor electrice, în bord a apărut nişte capace de plastic. Recenziile din presa de specialitate au fost pe măsură.

Ţinută în loc de criza componentelor produse în Asia în fabrici închise de pandemie, încurcată de blocajul de pe Canalul Suez din martie 2021, industria auto se chinuie de la o lună la alta. Toyota e unul dintre coloşii îngenuncheaţi de criza semiconductorilor. Anunţul oficial al companiei, că va reduce producţia cu 40 de procente faţă de planul precedent, a făcut ca acţiunile Toyota să scadă, la Bursa din Tokyo, cu 4,4% în câteva ore. A fost cel mai sever declin din decembrie 2018 încoace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Industria auto e sufocată de lipsa globală de cipuri şi semiconductori. Dacia, printre mărcile afectate de criză