Antena Meniu Search
x

Mașina nu mai „trage”? Iată care ar putea fi cauza!

Atunci când conduci, motorul și restul componentelor trebuie să lucreze mai mult în cazul în care te angajezi într-o depășire, dacă vrei să pleci mai repede de pe loc sau dacă ești în urcare.

de Redactia Observator

la 30.10.2019, 23:18

Mașina nu mai „trage”? Iată care ar putea fi cauza!
Motive pentru care mașina ta își pierde puterea - pixabay.com

Atunci când conduci, motorul și restul componentelor trebuie să lucreze mai mult în cazul în care te angajezi într-o depășire, dacă vrei să pleci mai repede de pe loc sau dacă ești în urcare.

Este însă posibil să nu observi simptomele unei mașini care nu mai accelerează așa cum trebuie în rutina de zi cu zi, pe drumurile drepte, ci abia în situațiile în care se pune o presiune mai mare pe puterea motorului.

Cum se poate defini o mașină leneșă?

Simptomele unei mașini care nu mai „trage” așa cum este normal devin evidente atunci când motorul dă semne că se străduiește să țină pasul atunci când primește comenzi uzuale.

  • Se observă o accelerare lentă evidentă atunci când se pornește de pe loc sau când se efectuează o depășire;

  • Dificultate în împingerea mașinii la deal.

Lăsând la o parte cauze excepționale, ca atunci când mașina este plină de bagaje sau de ăasageri, pot exista mai multe motive pentru care mașina ta își pierde puterea în timp ce o conduci.

1. Filtru de combustibil defect

Performanțele motorului pot fi afectate dacă filtrul de combustibil nu funcționează cum trebuie. Rolul acestuia este de a împiedica impuritățile combustibilului să ajungă în motor.

2. Filtre de evacuare înfundate

Dacă unul dintre filtrele de evacuare ar fi înfundat, puterea motorului și capacitatea de a accelera ar deveni limitate. Astfel, chiar dacă mersul pe un drum drept este posibil, se vor întâmpina dificultăți clare atunci când se dorește urcarea pe un deal.

3. Filtru de aer obturat

Dacă filtrul de aer ar fi înfundat, acesta nu ar mai putea să împiedice impuritățile să ajungă în camera de ardere internă, iar astfel s-ar putea ajunge la deteriorarea motorului.

4. Senzorul de poziție a arborelui cu came defect

Senzorul de poziție a arborelui cu came este responsabil cu calcularea vitezei arborelui cu came și transmiterea acestei informații către modulul de control electronic. Astfel, motorul poate gestiona corect timpul de aprindere și injecția de combustibil. Dacă acesta ar fi defect, puterea motorului ar fi considerabil limitată.

5. Compresia scăzută a cilindrilor

O compresie cilindrică ridicată este esențială pentru a oferi motorului puterea necesară pentru ca mașina să poată rula în urcare. În caz contrar, puterea motorului nu va fi suficient de puternică și se va lupta pentru a împinge vehiculul pe un drum înclinat.

Se poate repara o mașină leneșă?

Chiar dacă par suficiente cauze, lista posibilelor defecțiuni ce cauzează o accelerație slabă nu se termină aici. În categoria „alți vinovați” pentru faptul că mașina ta nu mai „trage” așa cum ești obișnuit pot fi incluși:

  • ambreiajul;

  • sistemul de transmisie în sine;

  • o problemă aparte care poate surprinde chiar și mecanicii cu experiență.

Majoritatea pieselor însă se pot schimba fără probleme, iar un simplu schimb de ulei și filtre la service poate remedia imediat problema. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să eviți, pe cât posibil, drumurile înclinate până când poți ajunge la un atelier de reparații auto. Odată ajuns cu mașina în service, i se va face o verificare completă ce va permite diagnosticare corectă și identificarea piesei defecte. Apoi, îți poți comanda piesa din mediul online, de pe un site de profil precum egarajul.ro, iar apoi un mecanic dintr-un service autorizat va înlocui piesa defectă cu cea nouă.

În general însă trebuie să acorzi atenție semnalelor de alarmă pe care ți le transmite mașina ta. În cazul în care intervin probleme sau schimbări în modul în care aceasta funcționează, cel mai indicat este să nu o lași prea mult timp fără să o repari. Problemele se pot înrăutăți sau chiar multiplica, fapt ce va conduce la o reparație mai complicată și mai costisitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Mașina nu mai „trage”? Iată care ar putea fi cauza!