Oboseala la volan, testată pe autostradă de un şofer profesionist
Sute de oameni mor anual sau sunt răniţi, din cauza şoferilor care-şi împing limitele oboselii la volan. Iar cea mai periculoasă perioadă este sezonul de vacanţă. Când familii întregi pleacă la drum încă din zori şi merg fără oprire ore în şir.
Sute de oameni mor anual sau sunt răniţi, din cauza şoferilor care-şi împing limitele oboselii la volan. Iar cea mai periculoasă perioadă este sezonul de vacanţă. Când familii întregi pleacă la drum încă din zori şi merg fără oprire ore în şir. Ca să arate cât de riscant este un astfel de efort, un şofer profesionist îşi testează limitele pe Autostrada Soarelui. Vrea să conducă 48 de ore neîncetat, sub supravegherea medicilor şi monitorizat de senzori speciali.
Oleg vine din Republica Mondova, este şofer de TIR şi parcurge zilnic sute de kilometri. Nu o dată a simţit cum oboseala pune stăpânire pe el la volan. Tocmai pentru că riscul de accident e uriaş, legea îi obligă pe şoferii profesionişti să facă o pauză de 45 de minute, la fiecare trei ore de condus, şi să respecte cele 11 ore de odihnă.
20% din accidente, pe seama oboselii
În Romania aproape 20 la sută din accidentele rutiere sunt cauzate de oboseala la volan. Dar puțini șoferi declară în fața agenților de circulație ca s-au odihnit puțin în ultima vreme.
Nicio lege însă nu îngrădeşte limita de timp petrecut la volan de şoferii amatori. Chiar dacă medicii avertizează că, după primele patru ore de condus, organismul se resimte.
Nu de puţine ori, alegem să plecăm în concedii la mii de kilometri şi să conducem fără oprire până la destinaţie. Până în Thassos, de exemplu, cea mai apropiată insulă din Grecia, călătoria de peste 8 ore e extenuantă.
Pentru prima oară în România, câţiva cercetători şi un şofer profesionist măsoară gradul de oboseală la volan.
24 de ore de condus, resimțite ca beția
Preţ de aproape 48 de ore, Andrei Mitraşcă, însoţit de un copilot, îşi va testa limitele pe şosea. Vrea să parcurgă Autostrada Soarelui neîntrerupt, de peste 20 de ori, în timp ce senzorii medicali şi o pereche specială de ochelari îi vor înregistra gradul de oboseală.
Primele semne de oboseală apar după 8 ore de condus, iar specialiștii în domeniu susțin că starea șoferului după mai bine de 24 de ore este comparabilă cu starea de ebrietate.
Nu ignoraţi senzaţia de somn - trageţi pe dreapta, cât să vă reîncărcaţi bateriile. Dacă aţipiţi la volan, chiar şi câteva secunde, maşina va rula necontrolat peste o sută de metri. Cât pentru o tragedie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰