Antena Meniu Search
x

Parcul auto din România s-a dublat în ultimii 11 ani, dar suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană

Chiar şi aşa suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană, pentru că avem cu 40% mai puţine maşini decât media UE.

de Redactia Observator

la 22.06.2019, 10:50

Vezi și

Chiar şi aşa suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană, pentru că avem cu 40% mai puţine maşini decât media UE. Un raport APIA arată şi că vârsta autovehiculelor de la noi este mai mare decât cea a autoturismelor din celelalte state europene, mai precis, o durată de viaţă medie de 15,4 ani.

În România vârsta medie a parcului auto este de puţin peste 15 ani, cu câțiva ani peste media Uniunii Europene. În trei județe media a trecut de 17 ani: Mehedinți, Caraș-Severin și Suceava, urmate de Sălaj, Satu Mare și Botoșani.

Numărul de maşini s-a dublat în 11 ani, media din Uniunea Uropeana depăşeşte 10 milioane de maşini pe ţară.

În 2007, parcul auto era compus din 3,5 milioane de mașini, iar la final de 2018 s-a ajuns la 6,4 milioane, mai ales că eliminarea timbrului de mediu a adus un milion de mașini în ultimii doi ani.

Evoluția parcului auto în funcție de tipul de combustibil arată o creșetere putermică a ponderii diesel-ului: de la 24,8% în 2007 la aproape 45% în 2018.

Raportul diesel-benzină în funcție de regiunea de dezvoltare indică faptul că în regiunea Nord-Vestică a Europei dieselul domină, cu un procent ce depăşeşte 50%, fiind singura regiune în această situație.

Pe de altă parte, în regiunea de Sud benzina are cea mai ridicată pondere: peste 61%.

Această evoluţie, spun specialiştii, este pusă şi pe seama faptului că asupra motorului diesel planează o serie de incertitudini asupra normelor de poluare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri Auto » Parcul auto din România s-a dublat în ultimii 11 ani, dar suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană