Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Parcul auto din România s-a dublat în ultimii 11 ani, dar suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană

Chiar şi aşa suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană, pentru că avem cu 40% mai puţine maşini decât media UE.

de Redactia Observator

la 22.06.2019 , 10:50

Chiar şi aşa suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană, pentru că avem cu 40% mai puţine maşini decât media UE. Un raport APIA arată şi că vârsta autovehiculelor de la noi este mai mare decât cea a autoturismelor din celelalte state europene, mai precis, o durată de viaţă medie de 15,4 ani.

În România vârsta medie a parcului auto este de puţin peste 15 ani, cu câțiva ani peste media Uniunii Europene. În trei județe media a trecut de 17 ani: Mehedinți, Caraș-Severin și Suceava, urmate de Sălaj, Satu Mare și Botoșani.

Numărul de maşini s-a dublat în 11 ani, media din Uniunea Uropeana depăşeşte 10 milioane de maşini pe ţară.

Vezi și

În 2007, parcul auto era compus din 3,5 milioane de mașini, iar la final de 2018 s-a ajuns la 6,4 milioane, mai ales că eliminarea timbrului de mediu a adus un milion de mașini în ultimii doi ani.

Evoluția parcului auto în funcție de tipul de combustibil arată o creșetere putermică a ponderii diesel-ului: de la 24,8% în 2007 la aproape 45% în 2018.

Raportul diesel-benzină în funcție de regiunea de dezvoltare indică faptul că în regiunea Nord-Vestică a Europei dieselul domină, cu un procent ce depăşeşte 50%, fiind singura regiune în această situație.

Pe de altă parte, în regiunea de Sud benzina are cea mai ridicată pondere: peste 61%.

Această evoluţie, spun specialiştii, este pusă şi pe seama faptului că asupra motorului diesel planează o serie de incertitudini asupra normelor de poluare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri Auto » Parcul auto din România s-a dublat în ultimii 11 ani, dar suntem codaşi la motorizare în Uniunea Europeană