Antena Meniu Search
x

Fără Uber, dar cu șoferi străini. Mii de indieni şi nepalezi vor veni în România să ne conducă taxiurile şi microbuzele

Când taximetriştii şi şoferii serviciilor de ride-sharing se ceartă, câştigă asiaticii. Mii de indieni şi nepalezi vor veni în România, să ne conducă taxiurile, microbuzele şi autocarele.

De Redactia Observator la 14.05.2019, 20:23
Vezi și

Când taximetriştii şi şoferii serviciilor de ride-sharing se ceartă, câştigă asiaticii. Mii de indieni şi nepalezi vor veni în România, să ne conducă taxiurile, microbuzele şi autocarele.

Presaţi de lipsa forţei de muncă, dar şi de scandalurile din sistem, liderii transportatorilor sunt gata să importe din Asia viitorii angajaţi. În tot acest timp, o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern, care intră în vigoare în mai puţin de două zile, loveşte piaţa transportului alternativ din România. Şoferii vor fi obligaţi să obţină un atestat special.

Sub pretextul că nu are să îi dea rest, un şofer de taxi îşi trimite clientul să schimbe banii datoraţi pe cursă. Este doar cel mai recent dintre incidentele în care au fost implicaţi taximetriştii. Suficient cât şefii societăţilor de transport să caute soluţii.

Preşedinte Cotar: In toate breselel sunt oameni care nu fac cinste. Speram ca in doua, trei luni sa aducem soferi din India, Nepal. Va avea o altfel de conduita. Va respecta clientul, nu va refuza cursa, pentru ca el vine in Romania sa munceasca.

Fiecare sofer din India sau Nepal ii va costa pe patronii societatilor romanesti intre 1200 şi 1500 de euro - bani platiti firmelor de recrutare a forţei de muncă. Şi grila de examen pentru atestarea profesională a asiaticilor va fi modificată: şoferii vor da teste în limba engleză.

De schimbări majore se pregătesc şi şoferii firmelor de transport alternativ. În mai puţin de două zile, o ordonanţă de urgenţă le va da undă verde poliţiştilor să-i amendeze, fără să mai fie nevoie să demonstreze că au transportat pasageri în mod repetat. Sancţiunile vor ajunge chiar şi la 5 mii de lei.

Cătălin Codreanu, preşedinte Coaliţia pentru Economia Digitală: Activitatea de ride sharing va fi afectată în România. Activitatea poate ajunge aproape de zero. Pedepsele, ca să zic aşa, vor fi mult mai uşor de aplicat.

Noua ordonanţă i-ar putea obliga pe şoferii fiemelor de tip ride sharing să îşi instaleze case de marcat în autoturisme şi să fie autorizaţi de Autoritatea Rutieră Română. În Cluj, judectorii curtii de apel au stabilit ca soferii parteneri ai une astfel de firme sa nu mai poata profesa. Între timp, însă, compania şi-a autorizat colaboratorii, iar astăzi cursele mergeau mai departe.

Reprezentanţii companiilor de transport alternativ cer o lege specială, cu reguli clare, aşa cum există deja în multe ţări din Europa.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri Auto » Fără Uber, dar cu șoferi străini. Mii de indieni şi nepalezi vor veni în România să ne conducă taxiurile şi microbuzele