Antena Meniu Search
x
LIVE

Cod Rutier 2022. Un şofer a rămas fără permis pentru 420 de zile. Poliţia Română explică modul în care se dau noile amenzi

Mai sunt câteva zile până când se pot aplica noile sancţiuni prevăzute în Codul Rutier, însă modificările aduse pe 27 ianuarie 2022 produc deja unele efecte. Poliţia Română a prezentat, pe pagina de Facebook, exemplul unui şofer care a reuşit marea performanţă de a se alege cu permisul de conducere suspendat pentru 420 de zile.

De Redactia Observator la 23.02.2022, 18:04
O femeie poliţist scrie o amendă de circulaţie, stând pe scaunul şoferului în autospeciala de poliţie
Un şofer din Mureş a primit 15 amenzi, care au fost cumulate conform noului Cod Rutier - Shutterstock

Măsurile din noul Cod Rutier, care sunt mai dure începând de anul acesta, au intrat în vigoare pe 27 ianuarie, însă cele mai multe vor putea fi aplicate abia o lună mai târziu, începând din 27 februarie.

Reprezentanții Poliției Române au publicat pe pagina de Facebook exemplul unui șofer care a acumulat 15 contravenţii în aproximativ 6 minute de "cursă" la miezul nopţii cu poliţia din Târgu Mureş pe urmele lui.

Ce nu ştia şoferul este că, în urma modificărilor legislative aduse Codului Rutier, perioadele de suspendare pentru contravenţii prevăzute în acelaşi proces-verbal se cumulează. 

Cum a reuşit şoferul să aibă permisul suspendat pentru 420 de zile

Pe acelaşi subiect

Şoferul a rămas astfel pieton pentru 420 de zile şi a primit amenzi cu o valoare totală de 11.890 de lei, fiindu-i retras şi certificatul de înmatriculare.

"Nerespectarea indicațiilor polițistului rutier, neportul centurii de siguranță, neoprirea la semnalul regulamentar al polițiștiilor, circulația pe sensul opus de deplasare, nesemnalizarea la schimbarea direcției de mers, nerespectarea regulilor privind mersul cu spatele sunt doar o parte dintre cele care l-au „ajutat” să nu mai urce la volan pentru o bună perioadă de timp", scrie Poliţia Română.

Mulțumită noilor modificări legislative, "dacă sunt săvârşite două sau mai multe contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă".

Cod Rutier 2022. Lista bolilor pentru care se poate anula permisul de conducere

Noul cod rutier care a intrat în vigoare în ianuarie 2022 face precizări şi în privinţa afecţiunilor medicale pentru care nu poate fi eliberat permisul de conducere, dar şi cazurile în care acesta poate fi anulat în rândul şoferilor care l-au obţinut în baza legilor anterioare.

Codul Rutier 2022 precizează că permisul auto poate fi suspendat în anumite condiţii. Concret, există o serie de afecţiuni pentru care persoanele în cauză vor avea permisul auto anulat sau nu îl vor putea obţine dacă sunt la început de drum. 

Modificările din Codul Rutier 2022 pun accent pe importanța documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical.

Persoanele cu probleme ale aparatului respirator, de exemplu, pot dobândi totuşi permisul auto, dar numai în cazul în care primesc aviz favorabil din partea unei unităţi sanitare autorizate, iar acest lucru este menţionat în fişa medicală. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celor care poartă un stimulator cardiac. 

Afecțiuni pentru care nu mai este valabil permisul auto

  • boli ale aparatului respirator. Permisul se poate obține după un aviz favorabil din partea unei unități sanitare autorizate;
  • stimulator cardiac sau antecedente de infarct miocardic. Permisul ul se poate bobține în urma unui aviz din partea medicului;
  • boli cardiovasculare, inclusiv angina pectorală de repaus sau de emoție;
  • tulburări mintale;
  • diabet zaharat, afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și apnee;
  • probleme neurologice, precum epilepsie;
  • afecțiuni renale;
  • probleme cu alcoolul sau drogurile;
  • probleme cu vederea. Pentru pierderea temporară a vederii, conducătorul auto trebuie să aștepte cel puțin 6 luni;

Cod Rutier 2022 - Cum este definită în lege agresivitatea în trafic

Mai nou, inclusiv şoferii care sunt agresivi în trafic riscă să fie sancţionaţi de oamenii legii. Este una dintre prevederile din noul Cod Rutier, care s-a modificat de pe 27 ianuarie. Noile contravenţii vor intra însă în vigoare în 30 de zile. 

A fost definită agresivitatea în trafic: de exemplu cei care folosesc flashurile într-un mod agresiv sau pentru a intimida un alt şofer pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 580 de lei şi 725 de lei şi reţinerea permisului pentru 30 de zile.

Şi cei care încalcă regulile de circulaţie pe autostradă vor avea parte de sancţiuni mult mai dure. Spre exemplu, cei care circulă pe banda de urgenţă nejustificat pot fi amendaţi cu sume între 1.305 lei şi 2.900 de lei şi reţinerea permisului pentru 30 de zile. Iar cei care întorc sau merg cu spatele pe autostradă riscă să le fie suspendat permisul pentru 90 sau pentru 120 de zile.

Poliția Română a prezentat, pe pagina de Facebook, exemple de comportament agresiv în trafic, pentru care noul Cod Rutier prevede amenzi mai mari.

Cod Rutier 2022. Cât de murdar trebuie să fie geamul maşinii ca să primeşti o amendă de 1.160 de lei

În curând, pentru geamul murdar al maşinii am putea fi amendaţi chiar şi cu 1200 de lei. Doar că... legea nu face nicio distincţie, spre exemplu, între o lunetă prăfuită şi una plină de noroi. Poliţiştii vor fi cei care vor decide în trafic dacă geamurile maşinilor sunt suficient de murdare încât să merite amendă. Până şi ei recunosc că noile reguli sunt cel puţin confuze

Ionuţ Dumitru, poliţist: Avem în spate, aici, o maşină. Este cu un strat consistent de praf pe lunetă...Aici ar putea lăsa interpretabil. Dacă încurcă sau nu încurcă. Dacă obstrucţionează sau nu obstrucţionează vizibilitatea. 

Reporter: Dacă aţi opri maşina asta în trafic l-aţi amenda sau nu l-aţi amenda pe şofer?

Ionuţ Dumitru, poliţist: Da, bună întrebare. 

O întrebare la care poliţiştii vor fi nevoiţi, în curând, să aibă totuşi un răspuns. De la finalul acestei luni, şoferii prinşi cu parbrizul, geamurile laterale sau luneta murdare riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei, dacă murdăria afectează vizibilitatea. Doar că legea nu dă niciun detaliu în plus, aşa că fiecare poliţist va trebui să decidă cât de murdar înseamnă "prea murdar". 

Ionuţ Dumitru,poliţist: În mod normal da, se încadrează la articolul de lege, obstrucţionează vizibilitatea. Este acoperit? Este. Se încadrează la textul de lege? Se încadrează. Noi nu avem acea definiţie clară - "Cât de murdar să fie?".

Cosmin Andreica, sindicat Europol: Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz.

''De asta e bine să ai o cameră de luat vederi ca să poţi demonstra cât de murdare au fost în cazul în care ţi se pare că nu au fost suficient de murdare.''

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri Auto » Cod Rutier 2022. Un şofer a rămas fără permis pentru 420 de zile. Poliţia Română explică modul în care se dau noile amenzi

Breaking News

Peste 150 de oameni au fost răniţi, după ce două trenuri de navetişti s-au izbit puternic într-o...

Peste 150 de oameni au fost răniţi, după ce două trenuri de navetişti s-au izbit puternic într-o gară din Spania