Antena Meniu Search
x

Afacerile Bisericii - precum în cont, așa și pe pământ: Ierarhul cu SPA şi preotul salvator

Pe Pământ, legea Bisericii şi cea a statului nu au întotdeauna legătură. E singura explicaţie pentru situaţia incredibilă de la Dorna Arini, Suceava. Acolo, Mitropolitul Tomisiului a ridicat un SPA în toată regula, însă construcţia nu respectă normele de siguranţă şi turiştii ar putea rămâne fără suflare chiar şi într-un incendiu banal.

Vezi și

 Pe Pământ, legea Bisericii şi cea a statului nu au întotdeauna legătură. E singura explicaţie pentru situaţia incredibilă de la Dorna Arini, Suceava. Acolo, Mitropolitul Tomisiului a ridicat un SPA în toată regula, însă construcţia nu respectă normele de siguranţă şi turiştii ar putea rămâne fără suflare chiar şi într-un incendiu banal.

Culmea e că nici autorităţile locale, nici cele de la Bucureşti NU reuşesc să impună regulile trecute în lege. Chiar şi Patriarhia română a cerut în repetate rânduri intrarea în legalitate. Şi-n vreme ce la Dorna Arni banii sunt puşi deasupra vieţii, la câţiva kilometri distantă, un preot a învăţat să facă şi muncă de pompier pentru a-i şti în siguranţă pe cei pe care-i păstoreşte.

O călătorie prin Ţara Dornelor e o întoarcere în timp. Aici, Dumnezeu a fost generos: a dat localnicilor peisaje fabuloase, izvoare cu apă tămăduitoare. În timp, în Bucovina s-au grupat cele mai reprezentative monumente şi mănăstiri ale Moldovei Medievale. Aşa că zona e magnet pentru turiştii români şi străini.

Pe harta turistică a Ţării Dornelor a aşezat şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Mitropolitul Tomisului, un locaş. Pe limba de pământ moştenită de la părinţi, în inima Dornelor, la Gheorghiţeni.

Impresionant e însă şi faptul că Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiescopul Tomisului, e cel mai controversat arhiereu al Bisericii Ortodoxe Române. Teodosie Petrescu, aşa cum se prezintă în buletin, e primul ierarh urmărit penal de DNA pentru fapte de corupţie.

Pământul moştenit avea aproape un hectar. Şi cum înalţii ierarhi au depus jurământul de sărăcie şi n-au voie să deţină averi. personale, Teodosie a donat terenul bisericii şi a decis să construiască pe el o mică mănăstire. Doar că, printr-o parafare notarială încă neclară, lăcaşul a ajuns să înghită şi terenurile din jur, iar proprietatea să se întindă pe aproape 20 de hectare.

Pe care, în timp record, au fost înălţate un complex hotelier şi un centru spa la standarde europene.

Majoritatea celor 3 mii de suflete din Dorna Arini o duc greu. Aşa că se uită cu jind peste gardul mai marelui bisericii.

Investiţia este estimată la 4 milioane de euro. Şi pare să crească. Acum se ridică o nouă biserică. Până aici totul e limpede, doar că la fel de necunoscute cum sunt căile Domnului sunt şi legile lumeşti pentru sfintele feţe bisericeşti care administrează domeniul. Uriaşa construcţie NU respectă o listă lungă de norme de siguranţă - un banal incendiu s-ar putea transforma în carnagiu. Pompierii n-au cum să intervină şi au tot anunţat asta. Dar, ca să nu mai audă vocea lor, cei doi administratori ai complexului: Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului şi Fundaţia Procopie şi Elisabeta, deţinută de Teodosie, au cerut Ministerului Culturii clasarea aşezământului ca "Ansamblu - Monument de Arhitectură Tradiţională". Lucru l-ar pune la adăpost de orice cerere pentru intrarea în legalitate.

De mai bine de zece ani, mai marii judeţului tolerează funcţionarea ilegală a unui complex turistic ce poate pune în pericol viaţa a zeci de mii de pelerini.

În februarie, o comisie de la Prefectură, ISU, Mediu, DSP şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a verificat, trei zile, legalitatea complexului.

Controlul s-a încheiat cu amenzi de aproape 30 de mii de lei pentru nereguli. În plus faţă de alte 50 de mii, sancţiuni încasate în ultimii ani. Mănăstirea şi fundaţia au tot fost amendate pentru nereguli grave.

Dincolo de amenzi şi rapoarte, stă pericolul. Şi, culmea, instituţiile şi LEGEA intră într-o cârdăşie soră cu inconştienţa.

"La acest moment, sesizarea procurorului sau a organelor de urmărire penală nu este posibilă, întrucât lipsesc criteriile necesare dispunerii măsurii de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor şi, implicit, cele care să permită încadrarea faptei ca infracţiune."

Sursa: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

Adică, ce se întâmplă la complexul monahal al IPS Teodosie se numeşte infracţiune, dar nu există lege în vigoare care să îi pună capăt.

Ca mănăstirea de la Dorna Arini, în ţară mai sunt alte 973 de locaşuri de cult care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, adică ILEGAL.

În timp ce la Dorna Arini o afacere de milioane de euro sfidează legile ţării şi bunul simţ, la o aruncătură de băţ, la Cornu Luncii, pericolul izbucnirii unui incediu este tratat "puţin" diferit. Preotul Gabriel Florea, un soi de urmaş al lui Ion Crangă şi la vorbă şi la port, păstoreşte 350 de familii. Şi când nu poartă sutană, părintele îmbracă uniforma de pompier.

Chiar dacă primăria a spus că nu are bani pentru o autospecială, părintele Florea n-a stat cu mâinile în sân.

Aşa a ajuns autospeciala din Franţa tocmai la Suceava, în Cornu Luncii.

La intervenţii, părintele Gabriel Florea are o echipă de 16 tineri din sat care-şi pun viaţa în pericol în lupta cu flăcările. Niciunul nu aşteaptă o recompensă.

Părintele Florea îi învaţă pe copiii satului şi o meserie. Atâta câtă știe. Şi crede că încă n-a făcut de-ajuns pentru ei.

Mâine seară, la Observator, mergem la Prislop - cel mai de suflet, dar poate şi cel mai profitabil loc de pelerinaj din România. Într-un nou episod din seria AFACERILE BISERICII - PRECUM ÎN CONT, AŞA ŞI PE PĂMÂNT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Campanii » Afacerile Bisericii - precum în cont, așa și pe pământ: Ierarhul cu SPA şi preotul salvator