Antena Meniu Search
x

Alege țara de fapte: Cafeaua care i-a trezit pe antreprenori

De la o cafenea de cartier, a ajuns să conducă cel mai mare lanţ de cafenele, românesc 100%. E povestea unui om care a inspirat alte sute de tineri să devină antreprenori. Radu Savopol are francize în toată ţara, provocări la tot pasul şi o dorință: ca statul să încurajeze afacerile românești. Îl cunoaşteţi pe omul care a trezit cu o cafea comunitatea antreprenorilor, într-un nou episod din campania celor cu iniţiativă: Alege Ţara de Fapte.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 14.09.2020, 19:47

Vezi și
  • În 5 ani, afacerea lui Radu Savopol a crescut la 180 de cafenele în toată ţara.
  • Cifra de afaceri e de 7 milioane de Euro.

Dintr-un garaj şi dintr-un vis. De când se ştie, Radu Savopol a fost antreprenor. Dar abia la 40 de ani a tras lozul norocos. A investit 10 mii de euro într-o primă cafenea.

Radu Savopol, antreprenor: Acesta a fost primul loc. Era un fost mini market şi mai demult un fost garaj care s-a închis. Îmi doream foarte mult să fac ceva, eram într-un moment în care lucrurile trebuia să se schimbe.

Schimbarea l-a surprins chiar şi pe el. De la o primă cafenea de cartier, a ajuns, în 5 ani, să conducă cel mai mare lanţ 100% românesc. Cu 180 de cafenele în toată ţara, peste 300 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7 milioane de euro.

(Reporter): Ce le spunem tinerilor antreprenori la început de drum?

(Radu Savopol): Că trebuie să se urce în orice tren, pentru că nu se ştie care e trenul bun.

(Reporter): La tine a fost trenul potrivit.

(Radu Savopol): Da. Am încercat multe afaceri în zona Horeca şi am pierdut foarte mult, dar am perseverat.

Odată cu afacerea lui, a crescut o întreagă reţea de mici antreprenori care au cumpărat franciza românească şi au luat viaţa de la capăt. În fiecare dimineaţă, Nadina şi Simona îşi întâmpină clienţii în paşi de dans.

Simona Donosă, antreprenoare: Ne bucurăm foarte mult când le transmitem energia noastră. Că vin mulţi dintre ei destul de posomorâţi dimineaţa, dar, cumva, în fiecare zi ,văzându-ne pe noi cu zâmbete, cu muzică, cu voie bună, cu energie, am reuşit pe mulţi dintre ei să-i aducem pe calea cea bună.

Aşa se bucură de viaţă doi oameni care au îndrăznit să îşi urmeze visul.

Nadina Haiducu, antreprenoare: Am lucrat peste 11 ani în televiziune şi într-o primăvară am avut un vis, acela de a avea o cafenea. Şi mi s-a alăturat Simona, prietena noastră, tot din televiziune.

Simona Donosă, antreprenoare: Cumva, televiziunea şi cafeaua au ceva în comun. Lucrând mereu cu oamenii, mi-am dorit să rămân tot printre oameni. Şi să ofer iarăşi zâmbete.

Ele sunt parte dintr-o mişcare antreprenorială cu sute de poveşti de succes. De la studenţi care şi-au cumpărat franciza şi familii care s-au reinventat, până la patiseri şi cofetari care îşi vând produsele aici. Pentru că Radu şi-a dorit să întindă o mână de ajutor şi altor afaceri româneşti.

(Reporter): E România un loc de dezvoltat afaceri? Mai e loc?

(Radu Savopol): Eu zic că da!

Nadina Haiducu, antreprenoare: Nouă ne-a plăcut foarte tare franciza asta că e românească, brand românesc, ne-au plăcut foarte tare oamenii din spate, fondatorii, şi implicarea lor. Nu simţi că eşti singur. Fiecare zi e o poveste pentru noi. E o altă aventură!

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Campanii » Alege țara de fapte: Cafeaua care i-a trezit pe antreprenori