Antena Meniu Search
x

Emilia Huss, primul copil al campaniei Observator "Generaţia Pierdută", a ajuns în Maramureş

După 20 de ani în care şi-a căutat rădăcinile, Emilia Huss a ajuns în Maramureş, acolo unde s-a născut. Primul copil al campaniei Observator, Generaţia Pierdută, a trăit franturi dintr-o copilărie de care n-a avut parte

Vezi și

După 20 de ani în care şi-a căutat rădăcinile, Emilia Huss a ajuns în Maramureş, acolo unde s-a născut. Primul copil al campaniei Observator, Generaţia Pierdută, a trăit franturi dintr-o copilărie de care n-a avut parte

A jucat fotbal, pe maidan, cu fraţii ei. A mers în căruţă, pe uliţă, şi pe cal în câmp. A intrat în casa părintească emoţionată şi şi-a îmbrăţişat familia reîntregită în lacrimi.

Pentru prima oară, Emilia păşeşte pe uliţa copilăriei pe care n-a trăit-o niciodată. Mână în mână cu mama pe care a pierdut-o acum 20 de ani. Spre casa părintească.

Aici, în Maramureş, e familia ei. 13 fraţi, bunici şi zeci de veri.

Astăzi, Emilia a călătorit înapoi, în timp. A redevenit, pentru câteva ore, copil.

A învăţat jocuri de care n-a auzit niciodată. S-a bucurat alături de fraţii ei.

Pe maidan, în lumina blândă a Maramureşului, fetiţa adoptată şi crescută de americani a redevenit româncă.

A jucat fotbal şi a mers, pentru prima oară în viaţă, cu un cal. A înţeles, pentru prima oară, cum ar fi fost viaţa ei dacă ar fi rămas în România. Dacă părinţii ei n-ar fi părăsit-o.

Ar fi trăit, poate, în casa de chirpici a tatălui său, alături de alţi şapte fraţi. Pe uliţele de pământ, ar fi împărţit cu ei aceeaşi sărăcie, dar şi aceleaşi bucurii. Dacă ar fi fost mai fericită, nu ştie.

Ştie însă că despărţirea de familia naturală a fost preţul pe care l-a plătit pentru viaţă. Când a plecat din România, avea o gaură în inimă şi era condamnată, practic, la moarte.

America i-a vindecat demult golul din inimă. Golul din suflet i-a fost umplut abia acum, cu dragoste şi binecuvântări.

Emilia se va întoarce în America. Va duce cu ea un univers de amintiri româneşti. Culorile ţării ei, glasurile fraţilor, zâmbetele părinţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Campanii » Emilia Huss, primul copil al campaniei Observator "Generaţia Pierdută", a ajuns în Maramureş