Imagini dezolante după incendiile din Australia. Român din Sydney: ”A fost destul de înfricoșător”
Arde pământul în Australia, unde echipa Observator a călătorit sute de kilometri prin mijlocul unui peisaj apocaliptic. Pe unde a trecut zidul de foc, au rămas mii de case carbonizate, maşini topite de flăcări, păduri arse unde orice urmă de viaţă a dispărut. La fiecare pas, se reaprinde infernul.
Arde pământul în Australia, unde echipa Observator a călătorit sute de kilometri prin mijlocul unui peisaj apocaliptic. Pe unde a trecut zidul de foc, au rămas mii de case carbonizate, maşini topite de flăcări, păduri arse unde orice urmă de viaţă a dispărut. La fiecare pas, se reaprinde infernul. Românii de acolo spun că n-au trăit niciodată o asemenea catastrofă. Peste foc, au căzut lacrimi, însă peste răni oamenii au adus alinare printr-o solidaritate incredibilă. Urmăriţi un reportaj exclusiv, realizat de Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea.
Nemilos. Nimicior şi incontrolabil - focul lasă în urmă lacrimi şi scrum. O ţară întreagă transformată în rană.
Unul dintre cele mai mari pericole în momentul de faţă în Australia este cel de reizbucnire a incendiilor care iniţial au fost stinse, au fost izolate în urmă cu câteva săptămâni. Şi acest lucru se întâmplă atunci când vântul se înteţeşte puţin mai tare.
Iar natura nu iartă. Suntem în Sydney, metropolă înconjurată de flăcări. Zeci de focare ameninţă din toate direcţiile oraşul în care trăiesc peste 5 milioane de oameni.
Răzvan este din Braşov, dar locuieşte de 11 ani în Australia. De-a lungul timpului, a fost martorul multor calamităţi naturale. Niciodată, însă, n-a trăit o catastrofă de asemenea dimensiuni.
27 de morţi, 10 milioane de hectare mistuite de flăcări, un miliard de mamifere, reptile şi păsări rase de pe faţa pământului - o Apocalipsă spre care întreaga omenire priveşte cu groază. Prinşi ca într-o capcană de foc, peste 250 de mii de oameni au primit până acum ordin de evacuare urgentă.
Din Sydney, pornim spre capitala ţării. Pe măsură ce înaintăm spre Canberra, ni se dezvăluie proporţiile incendiilor care au pus Australia pe harta celor mai mari catastrofe din istoria omenirii. Aşezări carbonizate, păduri fantomatice, învăluite în fum, şi case reduse la un morman de cenuşă.
Dintr-o locuință care a ars nu a mai rămas practic absolut nimic. A ars din temelii, de la acoperiş, care s-a prăbuşit, până la pereţi, care au fost distruşi. Focul, spun oamenii, a venit de undeva din spate, din vale. Au încercat să-l ţină sub control, să-l oprească cu un furtun, imposibil.
(Localnic): Ăsta e un motor.
(Reporter): Un motor?
(Localnic): Da, blocul motor. S-a topit în maşină.
Puşi în faţa zidurilor de foc, pompierii duc lupte epuizante. Încă un salvator a murit în ieri în misiune.
Am încercat să însoţim câteva echipe ale pompierilor australieni într-o zonă muntoasă, în partea de sud a Australiei, pe coasta de sud. Aici unde ne aflăm noi sunt cel puţin trei maşini de stingere pentru un incendiu care a izbucnit la aproximativ 500 de metri de drumul principal.
Seceta extremă creşte pericolul. Temperaturile - tot mai mari de la an la an - s-au apropiat de 50 de grade. În Australia, vara abia a început - la fel cum sunt abia la început efectele schimbării climatice care ameninţă întreaga planetă. Omenirea e mică în faţa naturii. Oamenii, însă, se dovedesc mari în faţa durerii.
Australienii îşi deschid casele pentru refugiaţi, îşi deschid braţele pentru a alina răni şi îşi arată recunoştinţa pentru eroi.
Duminică, ne continuăm călătoria în Canberra, de unde vă aducem poveştile care au transformat Australia - în lacrimi şi foc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰