Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ORAŞUL DE SUB NOI / Poveştile oamenilor care trăiesc în ger năpraznic

Nu toţi românii au motive de sărbătoare. Pentru cei care trăiesc sub cerul liber şi nu au nici după ce bea apă, zilele sunt la fel ca toate celelalte: friguroase şi pline de amărăciune.

de Redactia Observator

la 01.12.2013 , 21:02

Sunt mii de oameni care trăiesc pe străzi, nevăzuţi de autorităţi sau ignoraţi. Urmăriţi poveştile unor oameni pentru care iarna este cel mai mare duşman.

Un bărbat pentru care acoperişul îl reprezintă cerul liber se înfofoleşte în mai multe pături în zilele friguroase de iarnă. Şase pături mai exact. 

"Din cauza frigului, ce putem să facem altceva? Mai scade un grad, mai punem o pătură", spune Viorel. 

Vezi și

E atât de frig, că nu ai da afară nici un câine. În adăpostul improvizat de sub Podul Grant şi căţeii tremură. Viorel a uitat de mult cum e să-ţi fie cald. Are 27 de ani, iar ultimii doi şi i-a petrecut sub pod. O viaţă plină de lipsuri.

Sub pod, Viorel împarte viaţa cu Nicoleta. Împarte sărăcia, grijile şi plapuma cu care se acoperă când frigul devine de nesuportat. Din vechiturile aruncate de alţii, au încercat să-şi construiască un adăpost. O vatră improvizată ţine loc de aragaz.

Trăiesc cu puţin, îndură foamea şi frigul, dar strada nu le-a împietrit inimile. Din puţinul lor, hrănesc şi animalele cu care împart adăpostul.

"Doi lei dau ca să mănânce şi animalele. Deci, credeţi-mă că mă las eu flămândă ca să le dau mâncare la mâţe. Animalele astea sunt cum ar fi copiii pentru noi", explică Nicoleta. 

Pe ziduri, printre graffiti, un tricolor. Viorel n-a uitat că e român. Dar, pentru el, sărbătorile parcă şi-au pierdut sensul.

Un alt bărbat şi-a improvizat dintr-o Dacie veche o casă. Are tricolorul ca decor. Lângă beteală şi portretul lui Moş Crăciun. De 23 de ani, Dumitru n-a ştiut ce-nseamnă sărbătorile.

A dormit pe stradă, în scări de bloc sau în barăci. Şi, pentru el, Moş Crăciun a fost, într-o zi, o femeie, care i-a dăruit maşina în care doarme acum.

Dar când vine frigul, nu mai ştie ce să facă pentru a se încălzi. Nici 10 pături nu fac faţă gerului pătrunzător. După ce că suferă destul, hoţii i-au mai spart şi maşina, furându-i bateria, mâncarea şi un televizor alb-negru!

Dumitru şi-ar dori să muncească. Să aibă, într-o zi, rulota lui. În care să nu mai sufere, niciodată, de frig.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Campanii » ORAŞUL DE SUB NOI / Poveştile oamenilor care trăiesc în ger năpraznic