"Prinţul de tinichea" sub lupa lui George Colgiu, reporterul care s-a ocupat de anchetă!
A face o anchetă despre bătălia discretă pentru averea regelui Carol al II-lea este o provocare. „Observatorul”, principalul jurnal de ştiri al Antenei 1, va difuza din această seară, timp de cinci ediţii, o investigaţie jurnalistică complexă, “Prințul de tinichea“.
Nu este uşor să realizezi astfel de anchete, iar de la informaţia primară până la difuzare este cale lungă, de la documentare şi obţinerea documentelor, până la etapa filmărilor şi a montajului.
Este angrenată o echipă mare, sunt consumate resurse importante, timp şi bani. Nu este nici prima şi nici ultima anchetă a „Observatorului”, chiar dacă, din păcate, tot mai puţine instituţii media alocă aceste resurse pentru acest gen jurnalistic care dezvăluie informaţii, fapte, documente, ce s-ar dori cât mai departe de ochii publicului.
În primul rând, este un subiect destul de sensibil. Ani în şir ne-a fost indusă teama că regele Mihai I, revenit în ţară, va duce la pierderea a zeci de mii de hectare, castele, palate. Nu s-a întâmplat acest lucru. A revendicat şi obţinut câteva proprietăţi lăsate moştenire de bunicul acestuia, Ferdinand I.
Nici măcar Palatul Elisabeta, unde a abdicat în 1947 şi unde locuieşte acum, nu se află în proprietatea sa. Este doar reşedinţă oficială, ca fost şef al statului. Este pe cale să fie pierdut în favoarea unei controversate rude, dar neacceptate în rândul Casei Regale. Asta pentru că Paul Lambrino, nepot biologic al regelui Carol al II-lea, revendică de-a valma, proprietăţi ce au aparţinut bunicului său, dar şi multe alte proprietăţi regale, multe fără legătură cu averea privată a celui de-al treilea monarh român.
- Vreau să ajut: Erika ar vrea să meargă la şcoală, dar nu este acceptată din cauza vederii. 10.000 de euro...
- Un nou sezon al campaniei "După noi, gunoiul" începe joi, la Observator 19
- ZU TV dă startul campaniei “7 ani de ZU TV” şi lansează contul official de TikTok al canalului
- Povestea ta, locul unde s-a adunat răul acestei pandemii. Strigăte de ajutor, durere și nepăsare în urma unui...
- Nepăsarea, ”tratamentul” administrat bolnavilor Covid în spitalele sufocate de pacienți
În al doilea rând, valoarea acestor proprietăţi este impresionantă. Paul Lambrino a luat în vizor aproape 50 de proprietăţi, palate, castele, zeci de moşii regale, numeroase clădiri valoroase din Bucureşti şi alte oraşe importante, evaluate de experţi undeva la o jumătate de miliard de euro.
În alt treilea rând, întreaga afacere este extrem de complicată şi a fost extrem de dificil să obţin toate documentele, contractele, sentinţe judecătoreşti, acte notariale, dispoziţii oficiale. Documente care formează, ca un puzzle, o altă imagine a lui Paul Lambrino, autointitulat prinţul Paul Philippe al României.
În spatele personajului monden, cu numeroase conexiuni politice, se ascunde un afacerist cu drepturi litigioase, care jonglează cu aceste proprietăţi prin contracte succesive cu firme anonime, de apartament. În spatele cărora se ascund milionari de carton, oameni de afaceri controversaţi, oameni din jurul Puterii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰