România în bucate: plăcintele gustoase din Ţara Şteiului
Turul României în bucate ne poartă astăzi în Ţara Şteiului, acolo unde bunicile sunt la mare preţ. Îmbrăcate în port popular, tinerele bihorence fură de la ele tainele gătitului la cuptorul de lut.
Turul României în bucate ne poartă astăzi în Ţara Şteiului, acolo unde bunicile sunt la mare preţ. Îmbrăcate în port popular, tinerele bihorence fură de la ele tainele gătitului la cuptorul de lut. Învăţăm cum o mână de aluat se poate întinde cât toată masa şi încercăm apoi întorsura cu brânză şi plăcinta cu ludaie.
Sub privirea atentă a bunicii Viorica, nepoatele îmbrăcate de sărbătoare execută cea mai grea parte din gătirea unei întorsuri. Întinderea aluatului cu mâna, trebuie să fie atât de subţire încât să poţi vedea dantela feţei de masă de dedesubt. Reţeta este una străveche.
Coca se face din făină, apă, drojdie şi un ou. Secretul este să torni la sfârşit puţin ulei şi să aştepţi două minute pentru a deveni elastică. Când aluatul acoperă toată masa, marginile se umplu cu un amestec de brânză de oaie şi caş de vacă.
Acestui tip de plăcintă i se spune întorsură pentru că se împătureşte într-un mod specific.
Întorsura se încolăceşte în formă de melc. Cât timp bunica Viorica pune prima porţie la prăjit, nepoatele arată ce au învăţat.
Întorsura este gata, iar mâinile nerăbdătoare ale nepoatelor rup din ea cât este încă fierbinte.
Cât timp bihorencele îşi astâmpără foamea, tăciunii încing cuptorul de lut din curte. Pentru desert se pregăteşte plăcinta cu ludaie. Adică dovleac.
Cât timp prăjitura se coace, femeile se pun pe cântat. Nepoatele şi-au învăţat lecţia şi au acum cu ce să se laude.
La mare preţ în Bihor mai sunt şi plăcintele cu varză, cartofi sau cu mere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰