Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România în bucate: rețetele vechi și sănătoase ale aromânilor

Turul României în bucate ne poartă în mijlocul aromânilor, unde veselia este mereu garantată. Familiile sunt mari şi unite, iar în jurul mesei poţi să ai şi patru generaţii, legate de aceleaşi tradiţii.

de Redactia Observator

la 10.11.2018 , 22:00

Turul României în bucate ne poartă în mijlocul aromânilor, unde veselia este mereu garantată. Familiile sunt mari şi unite, iar în jurul mesei poţi să ai şi patru generaţii, legate de aceleaşi tradiţii. De la străbunicile care îşi poartă cu mândrie crucile tatuate în frunte, până la nepoatele care simt chemarea de a duce mai departe obiceiurile de odinioară.

Ştafeta istoriei începe în bucătărie, unde reţetele vechi, precum plăcinta de praz sau piperchi, se transmit de la mamă la fiică.

Obiceiuri vechi la aromâni

Vezi și

Aroma ardeilor umple casa. Până când mâncarea e gata, aromânii stau la poveşti. La 90 de ani, bunica Chiraţa are cele mai multe amintiri. Şi cele mai interesante tatuaje.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Despre obiceiul aromânilor de a-şi tatua fiicele se ştie de mai bine de 200 de ani. Crucea în frunte era întâlnită la toate comunităţile răspândite prin Balcani. Simbolul creştin de pe frunte le proteja pe fete în faţa pericolului de a fi răpite şi trimise într-un harem turcesc.

Au trecut mai bine de 8 decenii de când ea a primit primul tatuaj. Ca toţi aromânii, trăia atunci într-o familie numeroasă. 18 suflete împărţeau aceeaşi casă. Adunarea creştea la petreceri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Plăcinta de praz

În gospodăriile aromânilor se făceau tot felul de plăcinte. Bătrânii umpleau foile de aluat cu cea aveau la îndemână şi ce creşteau în curte: spanac, urzici sau ştevie, dar şi praz.

Plăcinta de praz intră şi în meniul de astăzi. Străbunica familiei le arată paşii generaţiilor mai tinere printr-o metodă testată: demonstraţie şi "ameninţări" cu făcălețul.

Aluatul de plăcintă se întinde cât mai subţire. Mai multe straturi trebuie să fie puse în tavă. Între ele intră umplutura făcută din praz călit amestecat cu brânză şi ouă. Proporţiile se învaţă în timp şi din greşeli.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Piperchi prăjite

Cât se răceşte plăcinta, gospodinele fac felul principal. O reţetă vedetă a aromânilor: piperchi prăjite.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reţetele sunt gata. Îmbiaţi de aromele delicioase, aromânii se adună în jurul mesei, aşa cum s-au obişnuit să o facă de secole.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Campanii » România în bucate: rețetele vechi și sănătoase ale aromânilor