România în bucate: rețetele vechi și sănătoase ale aromânilor
Turul României în bucate ne poartă în mijlocul aromânilor, unde veselia este mereu garantată. Familiile sunt mari şi unite, iar în jurul mesei poţi să ai şi patru generaţii, legate de aceleaşi tradiţii.
Turul României în bucate ne poartă în mijlocul aromânilor, unde veselia este mereu garantată. Familiile sunt mari şi unite, iar în jurul mesei poţi să ai şi patru generaţii, legate de aceleaşi tradiţii. De la străbunicile care îşi poartă cu mândrie crucile tatuate în frunte, până la nepoatele care simt chemarea de a duce mai departe obiceiurile de odinioară.
Ştafeta istoriei începe în bucătărie, unde reţetele vechi, precum plăcinta de praz sau piperchi, se transmit de la mamă la fiică.
Obiceiuri vechi la aromâni
Aroma ardeilor umple casa. Până când mâncarea e gata, aromânii stau la poveşti. La 90 de ani, bunica Chiraţa are cele mai multe amintiri. Şi cele mai interesante tatuaje.
Despre obiceiul aromânilor de a-şi tatua fiicele se ştie de mai bine de 200 de ani. Crucea în frunte era întâlnită la toate comunităţile răspândite prin Balcani. Simbolul creştin de pe frunte le proteja pe fete în faţa pericolului de a fi răpite şi trimise într-un harem turcesc.
Au trecut mai bine de 8 decenii de când ea a primit primul tatuaj. Ca toţi aromânii, trăia atunci într-o familie numeroasă. 18 suflete împărţeau aceeaşi casă. Adunarea creştea la petreceri.
Plăcinta de praz
În gospodăriile aromânilor se făceau tot felul de plăcinte. Bătrânii umpleau foile de aluat cu cea aveau la îndemână şi ce creşteau în curte: spanac, urzici sau ştevie, dar şi praz.
Plăcinta de praz intră şi în meniul de astăzi. Străbunica familiei le arată paşii generaţiilor mai tinere printr-o metodă testată: demonstraţie şi "ameninţări" cu făcălețul.
Aluatul de plăcintă se întinde cât mai subţire. Mai multe straturi trebuie să fie puse în tavă. Între ele intră umplutura făcută din praz călit amestecat cu brânză şi ouă. Proporţiile se învaţă în timp şi din greşeli.
Piperchi prăjite
Cât se răceşte plăcinta, gospodinele fac felul principal. O reţetă vedetă a aromânilor: piperchi prăjite.
Reţetele sunt gata. Îmbiaţi de aromele delicioase, aromânii se adună în jurul mesei, aşa cum s-au obişnuit să o facă de secole.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰